Măsuri împotriva poluării aerului
În trei oraşe din România s-a demonstrat că poluarea cu particule invizibile a depăşit constant normele admise.
31 Martie 2015, 14:58
În marile oraşe, transporturile, industria şi alte activităţi economico-sociale pot genera poluare.
Este demonstrat ştiinţific, indubitabil că poluarea, scăpată de sub control, poate provoca boli grave şi de aceea Uniunea Europeană a impus măsuri stricte de protecţie.
În trei oraşe din România s-a demonstrat că poluarea cu particule invizibile a depăşit constant normele admise.
Domnul Mihai Roşioru, de la reprezentanţa Comisiei Europene din România, ne spune ce riscă ţara noastră pentru nerespectarea legislaţiei comunitare.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Mihai Roşioru: În conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, statele membre au obligaţia de a limita expunerea cetăţenilor la particulele de acest tip. Comisia a constatat faptul că oamenii din anumite zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi au fost expuşi în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din anul 2007, de când România a aderat la Uniunea Europeană şi s-au realizat măsurători.
Reporter: Constatările se bazează pe măsurători corecte?
Mihai Roşioru: Aceste date au fost cuprinse într-o serie de rapoarte publicate în anul 2012. Comisia a solicitat României în luna octombrie să ia măsuri eficiente pentru ca această perioadă de neconformitate cu limitele maxime de concentraţie de particule PM10 să fie cât mai scurtă posibil.
Reporter: Cu toate atenţionările, nu s-a întâmplat nimic în România. Ce va urma?
Mihai Roşioru: Comisia a introdus o acţiune în cadrul unei proceduri obişnuite de infringement, este vorba de etapa a doua, un aviz motivat suplimentar care urmează unei scrisori iniţiale care a fost transmisă României în luna februarie 2013 pe această temă. Dacă România nu acţionează pentru a reduce concentraţia de particule PM10 din aer, Comisia Europeană poate să ia decizia să trimită cazul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.