Măsuri europene pentru agricultură durabilă
În programul de dezvoltare rurală UE va continua să susţină financiar măsurile de agro-mediu, spune comisarul european Dacian Cioloș.
31 Iulie 2014, 10:36
În noua politica agrară a Uniunii Europene, măsurile de agro-mediu au o importanţă deosebită şi demonstrează opţiunea europeană pentru o dezvoltare durabilă a agriculturii.
Despre instrumentele puse la dispoziţia agricultorilor ne oferă amănunte domnul Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Dacian Cioloş: În programul de dezvoltare rurală vom continua să susţinem financiar măsurile de agro-mediu unde încurajăm practici agricole inovatoare din partea agricultorilor, care să ducă şi la prezervarea resurselor naturale dincolo de obiectivul de producţie agricolă.
Audio: Măsuri europene pentru agricultură durabilă.
Reporter: Sunteţi cunoscător al agriculturii din România, credeţi că aici aceste măsuri vor avea efectul dorit?
Dacian Cioloş: România are un potenţial important să valorifice acestei măsuri pentru că, aplicând aceste măsuri, asigură nu numai o creştere a productivităţii agricole. Perdelele forestiere din zonele de sud cu risc mare de deşertificare înseamnă nu doar protecţia mediului, ci şi o protecţie a culturilor agricole, o menţinere a umidităţii în sol şi în aer, o evitare a deşertificării solurilor. Pe de altă parte, pajiştile şi păşunile permanente reprezintă aproape o treime din suprafata agricolă a României, şi protejarea acestor pajişti, a biodiversităţii prin intermediul acestor pajişti, înseamnă nu doar producţie animalieră, dar şi menţinerea biodiversităţii. Deci România are toate condiţiile şi atuurile să valorifice din plin aceste măsuri şi pentru creşterea producţiei agricole, dar şi pentru a-şi prezerva pe termen lung potenţialul agricol pentru că solul este, dincolo de o proprietate privată, o bogăţie naţională.