Măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor nucleare
În industria nucleară, unde există posibilitatea contaminării de la sursele radioactive, măsurile de protecție sunt deosebite şi nu se admit excepţii.
23 Octombrie 2014, 10:23
Politica Uniunii Europene în ceea ce priveşte protecţia împotriva radiaţiilor este strictă şi înseamnă măsuri exigente în toate domeniile de activitate.
Aparatele folosite în medicină trebuie să respecte normele stabilite pentru protejarea sănătății oamenilor.
În acelaşi timp, în industria nucleară, unde există posibilitatea contaminării de la sursele radioactive, măsurile de protecție sunt deosebite şi nu se admit excepţii.
Domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în probleme de securitate nucleară, ne oferă amănunte.
Audio: Măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor nucleare.
Lucian Biro: În ultimii 10 ani, a apărut aparatură medicală la care expunerea la radiații este foarte, foarte redusă. Vă amintiţi poate cu mai mulți ani în urmă, anual nu puteai să faci mai multe radiografii. Acum lucrurile au fost îmbunătăţite mult, doza de radiaţii încasată de un pacient la o astfel de expunere este foarte mică.
Reporter: Deci nu îi pune sănătatea în pericol.
Lucian Biro: Nu. În afara instalaţiilor nucleare, populația este protejată contra radiaţiilor prin măsuri tehnice şi administrative. Operatorii de centrale nucleare sau persoanele care lucrează în instalații pentru exploatarea centralei nucleare sunt protejate de radiaţiile care apar în zonă.
Reporter: Sunt posibile scurgeri de radiaţii la centralele atomo-electrice?
Lucian Biro: Da, această posibilitate există. Ea este însă foarte, foarte redusă.
Reporter: Înţeleg că Uniunea Europeană a impus respectarea unor norme serioase în domeniu, mai ales după accidentele produse în ultima perioadă de timp.
Lucian Biro: Într-adevăr, ţările din Uniunea Europeană au stabilite reguli clare. Protecţia este strictă şi nu se admit greşeli, pentru că pot provoca iradierea personalului, pot conduce la îmbolnăviri şi așa mai departe.