Investiţii în agricultura ecologică
Invitatul rubricii este domnul Nicolae Popa, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din România/
17 August 2015, 14:25
În ultimii ani, agricultura ecologică câştigă din ce în ce mai mult teren.
Produsele naturale, obţinute fără substanţe chimice, sunt căutate şi apreciate de consumatori.
Uniunea Europeană, realizând importanţa sectorului, a alocat sume substanţiale de bani acestui tip de agricultură.
Domnul Nicolae Popa, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din România, ne oferă informaţii.
Audio: Europa verde.Euranet Plus.
Nicolae Popa: Sprijinul se acordă în sumă fixă, pe unitatea de suprafaţă, pentru o perioadă maximă de doi ani, pentru o cultură anuală şi trei ani pentru culturi perene.
Reporter: Cine poate accesa banii şi în ce condiţii?
Nicolae Popa: Cei care doresc să acceseze această Măsură 11 trebuie să facă parte din categoria fermierilor activi, adică să presteze activitate agricolă, să aibă un istoric de cel puţin cinci ani de zile şi 5000 de euro obţinuţi de la APIA. De asemenea să deţină o suprafaţă minimă de un hectar, parcelele eligibile să aibă dimensiunea minimă de 0,3 hectare pentru cele perene şi cel puţin 0,1 hectare pentru vii şi livezi, arbuşti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole, să respecte practicile specifice agriculturii ecologice pe o perioadă de cel puţin cinci ani de zile de la momentul semnării angajamentului, să ţină o evidenţă foarte serioasă asupra suprafeţelor şi produselor obţinute, pentru că ele sunt controlate de organismele specializate. Cei de la Uniunea Europeană sunt foarte riguroşi, foarte exacţi, în legătură cu modul în care se cheltuiesc banii alocaţi de către Uniunea Europeană.