Fonduri pentru protejarea păsărilor pe cale de dispariţie
Un proiect de aproape 2 milioane de euro, destinat salvării unei specii de păsări aflate pe lista roşie, adică în mare pericol, este realizat în România.
12 Noiembrie 2014, 17:18
Un proiect de aproape 2 milioane de euro, destinat salvării unei specii de păsări aflate pe lista roşie, adică în mare pericol, este realizat în România.
Banii, alocaţi de Uniunea Europeană, au fost folosiți în acțiuni de monitorizare şi stabilire de măsuri de protecţie pentru acvila ţipătoare mică.
Domnul Ovidiu Buhnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne explică de ce a fost nevoie de acest proiect.
Audio: Fonduri pentru protejarea păsărilor pe cale de dispariţie.
Ovidiu Buhnilă: La ora actuală, în Europa mai există circa 20 de mii de perechi de acvilă ţipătoare mică, acvilă pamarină cum este denumită ştiinţific, iar 2800 de perechi cuibăresc în România. Este o specie cu populaţie în declin, o specie răpitoare de zi, care revine an de an la același cuib, pe care îl construieşte în copaci, la înălţimi de 4 - 29 de metri.
Reporter: Mulţi fermieri spun că acvila ţipătoare mică este dăunătoare, atacă păsările domestice. Este adevărat?
Ovidiu Buhnilă: Pasăre de talie medie, acvila ţipătoare mică nu este o ameninţare pentru fermieri, deoarece nu se hrăneşte cu păsări de curte. Preferă șoarecele de câmp, popândăii, hârciogii, dar nu refuză nici insectele de talie mare precum lăcustele. O pasăre ajunge la 55-65 de centimetri lungime, iar la maturitate cântărește în jur de 1,8 kg. După ce cuibăreşte în pădurile de la noi, acvila ţipătoare mică pleacă să ierneze în zonele de est şi de sud ale Africii.
Reporter: Ce anume a făcut că această pasăre să fie pe cale de dispariţie?
Ovidiu Buhnilă: Degradarea habitatelor în zonele de cuibărit, prin reducerea păşunilor, prin intensificarea agriculturii, otrăvirea şi vânătoarea ilegală sunt principalele ameninţări pentru această specie.