Fonduri pentru ariile protejate
Parcul Naţional Cozia a avut un proiect deosebit de important vizând direct speciile de păsări sălbatice care trăiesc în această zonă.
29 Iunie 2015, 09:56
Parcul Naţional Cozia a avut un proiect deosebit de important vizând direct speciile de păsări sălbatice care trăiesc în această zonă.
L-am rugat pe domnul Pavel Prundurel, director al acestei arii protejate, să ne spună în mod concret cum au fost folosiţi aceşti bani şi ce a demonstrat proiectul.
Pavel Prundurel: După anul 2007, în ţara noastră şi în zona Parcului Naţional Cozia au fost declarate situri de protecţie antifaunistică. La noi, în zona Parcului Naţional Cozia, a fost declarat un astfel de sit, având în vedere importanţa, numărul mare de specii de păsări sălbatice din această zonă. Este vorba de monitorizări, inventarieri, studii ştiinţifice despre păsările sălbatice şi, bineînţeles, măsuri de conştientizare, de informare publică pentru protejarea lor.
Audio: Europa verde.
Reporter: Este un alt exemplu edificator de implicare a Uniunii Europene în protejarea biodiversităţii.
Pavel Prundurel: Ne-am constituit o infrastructură de cunoaştere, de inventariere, cu aparatură optică pentru zonele de pădure, de stâncărie, o barcă pentru inventarierea şi monitorizarea speciilor de păsări de pe lacurile de acumulare din zona Defileul Oltului şi, bineînţeles, studiile produse şi foarte important pentru publicul larg, un ghid al păsărilor sălbatice din zona Parcului Naţional Cozia.
Reporter: La ce valoare s-a ridicat proiectul susţinut financiar de Uniunea Europeană?
Pavel Prundurel: Proiectul nu a fost foarte mare, a fost un proiect mai mic, în jur de 70 de mii de euro, bani europeni, dar suficient ca să ne facem noi toate lucrurile acestea şi să aducem în faţă toată această valoare extraordinar de importantă pentru biodiversitatea ţării noastre, capitalul acesta al păsărilor sălbatice.