Fonduri europene pentru protejarea faunei României
Parcul Natural Bucegi este una dintre cele mai vizitate zone din ţară, fauna şi flora aflate sub protecţie sunt deosebite.
21 Mai 2015, 17:06
Parcul Natural Bucegi este una dintre cele mai vizitate zone din ţară, fauna şi flora aflate sub protecţie sunt deosebite.
Ursul, reprezentant de seamă al carnivorelor mari, a intrat de multe ori în conflict cu oamenii.
Pentru rezolvarea problemei a fost implementat un proiect cu fonduri europene, despre care ne vorbeşte domnul Horia Iuncu, directorul acestei arii protejate.
Audio: Europa verde.
Horia Iuncu: La urs, care a beneficiat de un plan de management special, un proiect tot cu fonduri europene, într-un cuantum de 700 de mii de euro, are ca scop protecţia atât a speciei urs, cât şi a oamenilor. Între om şi urs, cel puţin în zona Văii Superioare a Prahovei, a apărut un conflict nefericit, care a fost tratat la început neprofesional, fapt pentru care a fost necesară atragerea unor fonduri europene. În momentul de faţă administraţia parcului are la dispoziţie o maşină, o remorcă specială pentru transport, arme cu tranchilizant şi, poate cel mai important, fiindcă şi maşina, şi arma se perimează, instruirea necesară astfel încât, în cazul în care apare un conflict de acest fel, să putem să mutăm, să realocăm animalul care ne face probleme, să nu fie nevoie să ajungem la o soluţie radicală aceea de a-l scoate din efectiv.
Reporter: Înţeleg că aţi avut aceste intervenţii, benefice atât pentru oameni, cât şi pentru acest animal deosebit.
Horia Iuncu: Avem un număr foarte mare de astfel de intervenţii, 21 de exemplare în numai o vară, de la exemplare mature destul de violente şi care, să spunem, puneau în pericol atât siguranţa turiştilor, cât şi a colegilor mei şi a mea, ultimul eveniment de acest fel a fost în luna martie.