Fonduri europene pentru fermele de cartofi
Mulţi fermieri din Covasna au accesat fonduri europene, cu respectarea normativele noii politici agrare europene, având acum o producţie sporită.
10 Iunie 2015, 14:09
Cartoful de Covasna, vestit pentru gustul şi calităţile sale, încet, dar sigur, îşi reocupă locul de produs agricol cu mare căutare.
Esenţiale în procesul de revenire au fost fondurile europene.
Mulţi fermieri din zonă le-au accesat, respectând normativele noii politici agrare europene, având acum o producţie sporită, de înaltă calitate, în condiţiile respectării parametrilor de mediu curat. Domnul Gyuri Miklos se numără printre aceştia.
Gyuri Miklos: Ferma noastră are 350 de hectare, teren din care cam 130 cartof, restul rapiţă şi grâu, cartof de sămânţă, cartof pentru piaţă, avem 12 angajaţi.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Câte soiuri de cartofi aveţi?
Gyuri Miklos: 12 soiuri.
Reporter: Merită să aveţi mai multe soiuri sau să vă canalizaţi pentru mai puţine?
Gyuri Miklos: Merită să avem mai multe soiuri, pentru că cerinţa e diferită şi trebuie să avem soiuri eşalonate, timpurii, semi-timpurii, târzii.
Reporter: Şi dumneavoastră aţi accesat fonduri europene. Ce aţi făcut cu banii?
Gyuri Miklos: Cu banii am cumpărat o linie de spălat cartofi, utilaje de irigat, sisteme de cântărit, însăcuit, ambalat cartofi, ne-a ajutat foarte mult în producţie, pentru că maşinile sunt de ultimă generaţie şi aşa am progresat mult în fermă.
Reporter: Deci banii au fost bine veniţi. Câţi?
Gyuri Miklos: 250 de mii de euro au fost.
Reporter: Aţi fost mulţumiţi?
Gyuri Miklos: Da.
Reporter: Dificil acest proces de obţinere a banilor, pentru că mulţi se plâng şi spun că e birocraţia mare. Dumneavoastră cum o priviţi?
Gyuri Miklos: La fel, e foarte mare, e foarte greu şi, din păcate, organele care solicită aceste hârtii nu prea ştiu nici ele de ce au nevoie şi ce solicită de fapt. Merită, într-un final, pentru că e un mare ajutor şi contează mult.