Fonduri europene pentru ariile protejate
La nivelul Uniunii Europene, se manifestă o preocupare constantă pentru protecţia naturii, iar sumele alocate în acest scop sunt substanţiale.
23 Iulie 2014, 10:49
De-a lungul anilor, acţiunea necontrolată a omului, neglijenţa, lipsa de respect faţă de mediu au dus la împuţinarea florei şi faunei, numeroase specii de plante şi animale au dispărut. Iubitorii de natură, specialiştii şi, în final, oamenii în marea lor majoritate şi-au manifestat îngrijorarea şi au determinat acţiuni concrete de protecţie şi gestionare durabilă a mediului înconjurător.
La nivelul Uniunii Europene, se manifestă o preocupare constantă pentru protecţia naturii, iar sumele alocate în acest scop sunt substanţiale.
Arii protejate din România au beneficiat de susţinere financiară europeană, efectele fiind vizibile.
Audio: Fonduri europene pentru ariile protejate.
Parcul Naţional Cheile Caraşului - Semenic a primit finanşare pentru un proiect în curs de finalizare în valoare de 85 de mii de euro. Amănunte ne oferă domnul Sorin Tudorescu, directorul parcului.
Sorin Tudorescu: Suntem la final de proiect, e pe Axa 1 POS Mediu, deci este finanţare 100% şi, la final, banii sunt recuperaţi prin fonduri europene. E vorba de elaborarea strategiilor, a planurilor de monitorizare, a planurilor de pază - să avem cartări, să ştim exact ce specii sunt strict protejate, să ştim în zona asta avem aceste specii care vor fi monitorizate. Pe de altă parte, prioritar mi se pare să amenajăm două trasee turistice. Mă refer la Cheile Caraşului, care sunt foarte vizitate, şi la Cheile Gâliştei. Să amenajăm aceste chei - podeţe, locuri de trecere numai din lemn, pentru a nu altera mediul.