Fonduri alocate agriculturii şi creşterii animalelor
În perioada 2014-2020, UE a alocat agriculturii din România peste 8 miliarde de euro.
15 Iulie 2015, 11:36
În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană a alocat agriculturii din România peste 8 miliarde de euro.
Sectorul creşterii animalelor beneficiază de sume importante de bani.
Una dintre cerinţe este creşterea calităţii producţiei, a siguranţei alimentare. Nu se admit greşeli în realizarea prevederilor din proiect.
Domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, ne argumentează.
Ilie Van: Se admit greşeli doar în condiţii excepționale sau în condiţii de forță majoră, când operatorul economic justifică în mod clar că nu a putut să îndeplinească anumite condiţii din motive obiective.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Practic, în cadrul acestor cerinţe, beneficiarul de proiect are voie să folosească mai puţine substanţe chimice, mai puţine medicamente, adică nu trebuie să mărească în nicio situaţie cantitatea produselor chimice.
Ilie Van: Sigur că el trebuie să ia măsuri pentru evitarea folosirii unor substanţe interzise în hrana păsărilor şi a animalelor. De asemenea, să evite îmbolnăvirea animalelor. Are obligaţia să facă identificarea animalelor, identificarea de exemplu la bovine, la porcine, la ovine şi caprine. La păsări, nu este vorba de identificare, pentru că aici discutăm de loturi nu de păsări individual tratate, ci acolo unde se impune trebuie făcute aceste identificări obligatorii. De asemenea, trebuie respectate principiile generale ale legislaţiei alimentare. Uniunea Europeană cere prevenirea, controlul şi eradicarea anumitor forme de boli la animale, cum ar fi encefalopatiile spongiforme transmisibile. De asemenea, măsuri pentru combaterea unor boli la animale, cum ar fi febra aftoasă, boala veziculoasă a porcului, sunt multe alte aspecte care trebuie respectate şi pe care Uniunea Europeană le solicită celor care accesează fonduri europene.