Finanţări europene pentru o agricultură competitivă
Viviana Vasile, şefa Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală vorbește despre ce va însemna noul program susţinut de UE pentru agricultura românească.
24 Martie 2015, 10:59
Elaborarea de noi politici agrare europene a avut la bază necesitatea obţinerii unor producţii mărite, concurenţiale din punctul de vedere al calităţii, care să facă din continentul nostru unul dintre cei mai mari producători agricoli la nivel mondial.
S-a investit mult, cu rezultate bune, şi procesul va continua.
Am invitat-o pe doamna Viviana Vasile, şefa Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală, să ne spună ce va însemna noul program susţinut de Uniunea Europeană pentru agricultura românească.
Viviana Vasile: Îşi propune să informeze un public cât mai larg despre oportunităţile de finanţare care sunt prin acest nou program.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: De ce s-a întârziat programul acesta?
Viviana Vasile: Regulamentele europene au apărut mai târziu, primele programe au fost aprobate anul trecut în decembrie, undeva în cursul lunii martie, cel târziu aprilie, să se primească o aprobare care să permită ca România să înceapă lansarea unor măsuri.
Reporter: Spuneţi-mi, există o estimare a fondurilor ce vor putea fi accesate în perioada următoare de agricultori prin proiect?
Viviana Vasile: Peste 8 miliarde de euro sunt dedicaţi dezvoltării rurale, o sumă un pic mai mică decat cea care a fost în actualul program de dezvoltare rurală, dar consistentă şi care va răspunde nevoilor de dezvoltare din România. Marea problemă va fi provocarea obţinerii cofinanţării. Este un subiect foarte sensibil.
Reporter: Cât este de mare această parte de cofinanţare?
Viviana Vasile: Depinde, ea merge de la 40% din valoarea proiectului până la 10%, în cazul proiectelor care sunt finanţate pentru investiţiile non-agricole sau la niciun fel de cofinanţare, cum va fi cazul proiectelor care sunt dedicate tinerilor fermieri și micilor fermieri, care vor primi un fel de granturi.