Distincţie "LIFE" pentru România
Trei organizaţii de mediu din România sunt premiate de Comisia Europeană pentru felul în care au implementat proiectul “LIFE – Conservarea acvilei ţipătoare mici” în România.
11 Mai 2015, 11:50
Unul dintre proiectele privind salvarea şi conservarea speciilor aflate pe cale de dispariţie, implementat de specialiştii români, a fost premiat de Comisia Europeană.
Fiind considerat printre cele mai valoroase la nivel european, proiectul oferă date şi soluţii pentru salvarea acvilei ţipătoare mici.
Domnul Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne oferă amănunte.
Ovidiu Bufnilă: Trei organizaţii de mediu din România sunt premiate de Comisia Europeană pentru felul în care au implementat proiectul “LIFE – Conservarea acvilei ţipătoare mici” în România. Comisia Europeană oferă distincţia “Best LIFE-Environment Project” pentru Agenţia de Protecţie a Mediului - Sibiu, grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română, pentru unul dintre cele mai bune 13 proiecte de mediu implementate în anul 2014.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Să reamintim câteva date ale proiectului...
Ovidiu Bufnilă: Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană cu suma de 1,791,403 euro. Principalul obiectiv al acestui proiect a fost crearea de condiţii optime pentru a asigura starea favorabilă de conservare pentru acvila ţipătoare mică.
Reporter: Câte păsări trăiesc în România?
Ovidiu Bufnilă: În România, la ora actuală, cuibăresc aproximativ 22 de procente din populaţia de acvile din toată Uniunea Europeană şi 10% din populaţia mondială.
Reporter: Să precizăm că este vorba de o specie aflată pe lista roşie a Comisiei Europene.
Ovidiu Bufnilă: Această specie este în declin în toată Europa. De aceea, proiectul şi rezultatele sale au devenit un model pentru organizaţiile de protecţia mediului din întreaga Uniune Europeană. Datele strânse de specialiştii din România servesc acum mai multe scopuri. Emiţătoarele satelitare, care au fost amplasate pe 22 de păsări, au adus date extrem de importante privind migraţia lor din Europa spre Africa şi înapoi. Dar cele mai importante date sunt cele pe care transmiţătoarele satelitare le-au înregistrat în arealul de cuibărire. Acum au fost identificate habitatele în care aceste acvile se hrănesc, iar prin protejarea acestor habitate se conferă o protecţie sporită acvilelor.