De ce este necesară o autoritate forestieră la nivelul UE
Preşedintele grupului de consultanţă al experţilor forestieri din Europa, Marian Stoicescu, invitatul rubricii Europa Verde.
15 Mai 2014, 11:43
Opinia după care pădurea este una dintre cele mai importante bogăţii ale omului, cu impact major asupra vieţii pe planeta Pământ, este împărtăşită de majoritatea oamenilor.
Gestionarea durabilă a acestei averi inestimabile reprezintă o prioritate.
Marian Stoicescu, preşedintele grupului de consultanţă al experţilor forestieri din Europa, militează pentru abordarea unitară a problemei la nivelul Comisiei Europene.
Audio: Despre necesitatea unei autorități forestiere la nivelul UE.
Marian Stoicescu: Dacă în România se asistă la o distrugere a pădurilor, aproape 400 de mii de hectare în sectorul privat, în alte ţări ale Uniunii Europene asistăm la o dezvoltare a pădurilor. Sunt ţări care raportează creşterea suprafeţei păduroase. Este nevoie de o autoritate forestieră la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Comisiei Europene, din păcate această structură nu există. Consiliul silvicultorilor europeni a solicitat Comisiei Europene să creeze o astfel de structură, un directorat forestier sau poate chiar un directorat general forestier la nivelul Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Răspunsul venit de acolo este că până nu apare termenul de păduri în actul de constituire al Uniunii Europene, ei nu au baza necesară pentru a crea o astfel de structură. Am dori mai multă iniţiativă din partea Comisiei Europene către Parlamentul European ca acel act constitutiv să fie completat şi cu acest termen, astfel încât să existe posibilitatea monitorizării activităţii forestiere, elaborării strategiilor la nivelul întregii Uniuni Europene.