Combaterea poluării cu petrol
Uniunea Europeană are programe de evaluare şi de extindere a acţiunilor de decontaminare.
20 Ianuarie 2015, 09:03
Poluarea cu petrol este una dintre cele mai grave şi afectează în mod serios solul, viaţa, fauna şi flora.
Domnul Mihai Toti ne va spune ce înseamnă această poluare şi de ce este important să o combatem.
Mihai Toti: Ţările producătoare se confruntă şi cu un fenomen nedorit, poluarea cu petrol şi cu adjuvantul acestuia, cu apa sărată. În România, sunt ocupate cam 50 de mii de hectare cu poluare, fie numai poluare cu ţiţei, fie poluare cu apă sărată, fie poluare mixtă, care ocupă cea mai mare suprafaţă, aproape 40%.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Cum a fost abordată problema poluării cu petrol la nivel european?
Mihai Toti: Uniunea Europeană are programe de evaluare şi de extindere a acţiunilor de decontaminare, dar, pentru România, acest program este destul de dificil de făcut, pentru că cea mai mare parte din poluări sunt poluări istorice, pentru care nu se găsesc fonduri să se reamenajeze teritoriul.
Reporter: Când devine periculoasă poluarea cu petrol?
Mihai Toti: Considerăm poluare cu petrol tot ce este peste 0,1% ţiţei în sol, iar poluarea într-adevăr periculoasă devine peste 0,5%, care este poluare medie, ajungând la poluarea cu 10%, care e poluare excesivă.
Reporter: Deci costurile pentru a decontamina aceste suprafeţe…
Mihai Toti: Sunt costuri foarte mari, existând mai multe metode. Cea mai eficientă ar fi remedierea solurilor şi eliminarea poluanţilor in situ prin metode aproape biologice îmbinate cu agropedologice, dar se poate ajunge şi la decontaminări prin temperatură, prin presiune, insuflare de oxigen etc.