Cercetare şi inovare în agricultură
În bugetul cercetării finanţat din fonduri europene, pentru prima dată, s-a rezervat o sumă aparte pentru agricultură şi industrie alimentară pentru cercetare-inovare.
07 August 2014, 10:43
În pachetul de măsuri cuprins în noua politică agrară europeană, un loc important este ocupat de sectorul cercetare-inovare.
L-am rugat pe domnul Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, să ne spună ce presupune acest concept.
Dacian Cioloş: Pentru prima dată, politica agricolă comună reformată integrează o dimensiune privind cercetarea şi inovarea în agricultură tratată în mod specific, atât din punct de vedere bugetar, cât şi din punctul de vedere al măsurilor specifice care sunt susţinute financiar de Uniunea Europeană. În bugetul cercetării finanţat din fonduri europene, pentru prima dată, s-a rezervat o sumă aparte pentru agricultură şi industrie alimentară pentru cercetare-inovare.
Audio: Cercetare şi inovare în agricultură.
Reporter: Despre ce sumă vorbim?
Dacian Cioloş: Pentru perioada 2014-2020, va merge până la aproape 4 miliarde de euro.
Reporter: Unde vor fi folositi aceşti bani?
Dacian Cioloş: Vor fi finanţate programe de cercetare, de inovare şi mai ales transpunerea în practică a rezultatelor cercetării-inovării în agricultură. În paralel, prin politica agricolă comună, în programele de dezvoltare rurală, statele membre au posibilitatea să finanţeze ceea ce numim grupuri operaţionale care integrează agricultori, cercetători, consultanţi, experţi din formare profesională care să lucreze împreună pentru a identifica nevoile de cercetare care să fie tratate de laboratoarele de cercetare, de universităţi, dar în acelaşi timp să susţină şi transferul în practică, în ferme, al rezultatelor acestor cercetări.