PE-Țara de origine a cărnii ar trebui menționată pe etichetă
Rezoluția votată de deputații europeni prevede ca țara de origine a cărnii utilizată ca ingredient în anumite alimente să fie specificată pe etichetă
Articol de Daniela Vasilescu, 19 Februarie 2015, 20:55
Consumatorii de carne procesată ar trebui să poată ști de unde provine exact carnea pe care o mănâncă. După mai multe scandaluri legate de alimente, deputații europeni au votat o propunere de lege care cere ca originea să fie menționată obligatoriu pe etichetele alimentelor procesate, precum lasagna și plăcinta cu carne.Deputații europeni cer Comisiei Europene să adopte măsuri legislative pentru a face acest lucru posibil.
Locul de origine al cărnii de vită este, deja, specificat obligatoriu pe etichetă, din 2002 (consecință a crizei bolii vacii nebune). Încrederea consumatorilor a fost pusă la încercare și în 2013, în urma scandalului legat de prezența cărnii de cal în alimente care nu ar fi trebuit să o conțină. Președintele comisiei de mediu din Parlamentul European, Giovanni La Via, a declarat: " După scandalul cărnii de cal, trebuie să recâștigăm încrederea consumatorilor și cerem Comisiei Europene să propună o legislație care să cuprindă obligativitate menționării țării de origine.Acest lucru va contribui la creșterea transparenței și la informarea clară și deplină a consumatorilor. În același timp, trebuie să ne asigurăm,totuși,că acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru întreprinderile mici și mijlocii,în acest sector de activitate fiind multe astfel de companii", a mai spus Giovanni La Via.
AUDIO:Rezoluția votată de deputații europeni în Comisia de Mediu a Parlamentului European: