Parlamentul European doreşte combaterea practicilor comerciale neloiale
Fermierii şi întreprinderile mici şi mijlocii sunt în mod deosebit vulnerabilile la practicile comerciale incorecte
21 Iunie 2016, 15:29
Deputaţii cer, printr-o rezoluţie, Comisiei Europene să facă propuneri împotriva practicilor comerciale incorecte în sectorul alimentar, pentru a asigura venituri corecte pentru fermieri şi o largă paletă de produse pentru consumator.
Scopul este asigurarea unor relaţii comerciale transparente între producătorii, furnizorii şi distribuitorii de alimente. Iniţiativa ar trebui, la rândul său, să prevină supraproducţia şi risipa de alimente.
Fermierii şi întreprinderile mici şi mijlocii sunt în mod deosebit vulnerabilile la practicile comerciale incorecte. Uneori sunt forţate să vândă în pierdere atunci când negociază preţurile cu un partener mai puternic.
În cele mai multe cazuri, supermarket-urile le impun suportarea costurilor cand sunt reduceri de preţ. Deputaţii europeni spun că de cele mai multe ori produsele sunt vândute la preţuri subevaluate de către marii distribuitori , iar acest fapt poate, pe termen lung, să afecteze durabilitatea producţiei.
Totodată, aceştia susţin că şi consumatorii sunt dezavantajaţi, întrucât accesul la produse noi, inovatoare este redus din cauza faptului ca fermierii şi intreprinderile nu investesc în această direcţie. Europarlamentarul român, Daniel Buda i-a vorbit lui Stefan Baciu despre importanţa aceste rezoluţii.
"Pentru cei din România este foarte importantă adoptarea acestei rezoluţii pentru că se trage un semnal de alarmă foarte puternic cu privire la situaţia dificilă în care se află fermeirii astazi în faţa retailerilor sau a supermarket-urilor. Mai exact, de ce este importantă acestă chestiune, pentru că din nefericire, în România avem o piaţă invadată cu produse care provin din ţări care pâna mai ieri exportau foarte mult în Rusia. Ele nu mai au unde să exporte, vin în România şi vînd aceste produse sub preţul de cost de foarte multe or, ceea ce înseamnă o practică concurenţială neloială faţă de fermierul român, care care se vede pus în imposibilitatea de a-şi valorifica producţia. Iar pe termen lung nu se întâmplă altceva decât moartea fermierului român pentru că nu va rezista făra să-şi vândă produsele."
Iniţiativele de până acum nu au fost eficiente, iar acum trebuie facut mai mult pentru a îmbunătţii relaţiile dintre frunizori ,supermarket-uri şi hipermarketuri, se precizează în textul rezoluţiei.
O legislaţie cadru europeană este necesară pentru a lupta împotriva practicilor comerciale incorecte, iar fermierii şi consumatorii europeni să poată beneficia de condiţii corecte de vânzare şi cumpărare.
AUDIO: