Observatorul european pentru piaţa cărnii
Acest organism va publica periodic date despre preţurile cărnii de vită şi de porc din spaţiul comunitar
02 August 2016, 14:25
Comisia Europeană a înfiinţat, de curând, Observatorul pentru piaţa cărnii. Acest organism va publica periodic date despre preţurile cărnii de vită şi de porc din spaţiul comunitar. Toate datele vor fi colectate de la fabricanţii de hrană pentru animale, de la producători şi organizaţii ale producătorilor, de la abatoare, procesatori, comercianţi şi distribuitori.
Observatorul Pieţei de Carne vizează îmbunătăţirea transparenţei pieţei cărnii de vită şi mânzat şi sectoarele cărnii de porc, ajutând astfel operatorii să citească semnalele pieţei şi să facă mai bine faţă la volatilitatea acesteia.
Observatorul va fi mai exact un site web care va furniza rapoarte perioadice asupra preţurilor de comerţ, precum şi asupra costurilor de producţie comerţului de carne, cu analize pe termen scurt, completate de un consiliu economic format din reprezentanţii sectorului, care se întâlnesc de câteva ori pe an.
De asemenea, vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor şi analize pe termen scurt ale pieţei. În discursul de la inagurarea Observatorului pieţei de carne, comisarul pentru agricultura Phil Hogan a spus ca rolul acestui instrument de observaţie este de a oferi expertiză şi orientare, care vor sta la baza unei creşteri durabile în sectorul cărnii.
Observatorul Pieţei de Carne este compus din 7 organizaţii europene implicate în lanţurile de aprovizionare din sectorul cărnii de vită, viţel şi de porc. Rolul său este de a valorifica expertiza acestor lideri de succes în beneficiul sectorului, oferind statistici clare în timp util. Prima şedinţa ordinară a Consiliului Economic al Observatorului Pieţei de Carne va avea loc pe 27 octombrie 2016.
AUDIO: