Zilele europene ale Patrimoniului
50 de țări, semnatare ale Convenției culturale europene, oferă acces liber la locuri istorice. Acestea pot fi vizitate în septembrie în cadrul Zilelor europene ale Patrimoniului.
Articol de Mihaela Mihai, 31 August 2013, 08:01
Mii de situri istorice și culturale, rareori deschise publicului, pot fi vizitate în septembrie în cadrul Zilelor europene ale Patrimoniului.
În total, 50 de ţări, semnatare ale Convenţiei culturale europene, oferă acces liber la locuri istorice.
Zilele europene ale patrimoniului reprezintă o iniţiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei.
Lansate în 1985, Zilele au fost organizate începând din 1999 cu participarea celor 50 de ţări semnatare ale Convenţiei culturale europene.
Evenimentele culturale, organizate pe parcursul unei luni, aduc în prim-plan meșteșugurile și tradiţiile, precum și arhitectura și arta locală pentru promovarea înţelegerii reciproce între cetăţenii europeni.
Audio: 50 de ţări, semnatare ale Convenţiei culturale europene, oferă acces liber la locuri istorice.
Inaugurarea oficială a ediţiei de anul acesta a avut loc vineri la Erevan, în Armenia, ţară care deţine în prezent președinţia Comitetului de miniștri al Consiliului Europei.
A fost lansat cu această ocazie și un nou site internet interactiv, care va oferi detalii privind locurile care sunt deschise publicului, precum și informaţii despre evenimentele speciale care au loc în fiecare ţară și care oferă posibilitatea retrăirii unor evenimente istorice.
În Irlanda de Nord, de exemplu, vizitatorii vor fi invitaţi să își imagineze că participă la o bătălie din Evul Mediu. Ei vor „simţi greutatea unei săbii și a unei armuri de zale și vor auzi zăngănitul unui coif cu vizieră”.
Olanda a ales ca temă „Puterea și gloria”, iar vizitatorii vor fi martori a 400 de ani de istorie.
Tema din Suedia, „Locuri de întâlnire”, va oferi o călătorie emoţionantă de-a lungul secolelor spre locuri de întâlnire și de plecare celebre, în timp ce în Elveţia, Zilele sunt dedicate focului, luminii și energiei.
În ţara noastră, Zilele europene ale Patrimoniului au ca temă pomicultura și viticultura.
„Drumul viilor şi vinului” sau „Drumul fructelor” din diverse regiuni pot fi motive de organizare de vizite la podgorii, conace ori pivniţe.
Pentru Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism și tineret, „Zilele europene ale patrimoniului reprezintă o iniţiativă extraordinară, de care pot beneficia persoane de vârste și din medii diferite, și o modalitate extraordinară de a asigura că patrimoniul european comun este preţuit și protejat pentru generaţiile viitoare.
Comisarul European vede în aceste Zile și o ocazie de dezvoltare a turismului, cu avantaje pentru comunităţile locale.
Ea se așteaptă ca în acest an peste 20 de milioane de adulţi și de copii să profite de această ocazie pentru a vizita situri care sunt în mod normal închise publicului.