UE, pregătita să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei
Lliderii europeni au solicitat Băncii Europene de Investiţii să suspende semnarea de noi operaţiuni de finanţare în Federaţia Rusă.
Articol de Victor Gheorghe, 22 Iulie 2014, 10:27
Uniunea Europeană este pregătita să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Subiectul va fi discutat marți la reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles.
Marea Britanie va căuta să convingă celelalte state europene să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei.
Vicepremierul britanic Nick Clegg, a declarat luni că Marea Britanie va propune trecerea la a treia etapă a sancţiunilor. Aceasta implică un număr mai mare de persoane, active şi sectoare.
Audio: UE, pregătita să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Premierul britanic David Cameron va încerca să determine Uniunea Europeană să accelereze punerea în aplicarea a sancţiunilor deja existente împotriva Rusiei şi să interzică exporturile de echipamente militare către această ţară.
Potrivit unui oficial din cadrul biroului lui Cameron, citat de Bloomberg, Marea Britanie va cere sancţiuni împotriva întregului sector de apărare al Rusiei, precum şi împotriva unor persoane şi firme care îi sprijină pe separatiştii din estul Ucrainei sau ajută guvernul rus.
Înainte de tragedia aeriană de joi din estul Ucrainei, liderii din Uniunea Europeană conveniseră asupra unor noi sancţiuni împotriva unor companii ruseşti şi asupra blocării noilor împrumuturi pentru Rusia din partea creditorilor internaţionali.
La Consiliul European de săptămâna trecută, şefii de stat şi de guvern au subliniat încă o dată sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina, în special necesitatea urgentă de a conveni asupra unei reale şi durabile încetări a focului de către toate părţile.
Consiliul condamnă continuarea activităţilor ilegale de către militanţii înarmaţi din estul Ucrainei, inclusiv ocuparea de clădiri publice, luarea de ostatici şi atacurile armate asupra organelor de drept din Ucraina şi a poliţiştilor de frontieră.
Totodată, liderii europeni au solicitat Băncii Europene de Investiţii să suspende semnarea de noi operaţiuni de finanţare în Federaţia Rusă.
În cele din urmă, Consiliul European invită Comisia să reevalueze programele de cooperare UE-Rusia, cu scopul de a lua o decizie, de la caz la caz, cu privire la suspendarea punerii în aplicare a programelor de cooperare bilaterale şi regionale ale Uniunii.
Cu toate acestea, proiectele care se ocupă exclusiv de cooperarea transfrontalieră şi cu societatea civilă vor fi menţinute.