Sondaj: lupta împotriva terorismului, prioritatea numărul unu a UE
Combaterea terorismului (82%) și a șomajului (77%) sunt considerate priorități. 40% dintre participanți consideră că riscul unui atac terorist este ridicat.
Articol de Victor Gheorghe, 08 Iulie 2016, 09:41
Lupta împotriva terorismului ar trebui să fie prioritatea numărul unu a Uniunii Europene, relevă un sondaj de opinie reprezentativ pentru întreaga populație a spațiului comunitar.
Participanții la sondaj consideră că Uniunea Europeană ar trebui să intervină în majoritatea domeniilor politice despre care au fost chestionați.
Combaterea terorismului (82%) și a șomajului (77%) sunt considerate priorități. 40% dintre participanți consideră că riscul unui atac terorist este ridicat.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Rezultatele diferă însă de la un stat la altul:
De exemplu, în România numai 19% dintre participanți au răspuns că riscul unui atac terorist este mare.
Cele trei măsuri propuse de Parlamentul European, pe care europenii le consideră urgente, sunt abordarea finanțării grupărilor teroriste, combaterea rădăcinilor terorismului și a radicalizării și consolidarea controlului frontierelor externe ale Uniunii.
În plus, trei sferturi din participanți doresc mai multă acțiune pentru combaterea evaziunii fiscale, mai multe măsuri în domeniul imigrației și pentru protejarea mediului. Interesant este faptul că tot trei sferturi din cei intervievați consideră că ceea ce îi aduce împreună este mai important decât ceea ce îi separă.
Majoritatea oamenilor cred că Uniunea Europeană ar trebui să intervină mai mult decât o face în momentul de față. Sondajul a fost făcut cu 28.000 de europeni între 9 și 18 aprilie. Este considerat reprezentativ pentru populație ca întreg.
Parlamentul European a reacționat la aceste rezultate ale sondajului.
Într-un comunicat se precizează că legislativul european lucrează deja la inițiative noi în domeniile semnalate ca priorități.
De exemplu, în ceea ce privește combaterea terorismului, eurodeputații lucrează la o lege prin care pregătirea unui atac terorist să fie considerată o infracțiune în toată Europa.
De asemenea, se vor întări legile privind cumpărarea și deținerea armelor.
Campioane la evaziunea fiscală sunt considerate companiile multinaționale și de aceea europarlamentarii pregătesc noi norme de impozitare a afacerilor acestora.
În ceea ce privește protecția frontierelor externe ale Uniunii, eurodeputații vor adopta planuri pentru un sistem de control al frontierelor care să unească acțiunile agenției Frontex și ale autorităților naționale.