România "poate deveni importantă" pe piaţa europeană de cereale
Comisarul european Dacian Cioloş a apreciat că România trebuie să înveţe să se folosească de instrumentele Politicii Agricole Comune pentru a-şi îndeplini obiectivele.
Articol de Arina Petrovici, 17 Mai 2013, 13:11
România are nevoie de o strategie agricolă pe termen lung, care să cuprindă soluţii concrete şi uşor de aplicat – a afirmat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, care s-a aflat joi la Bucureşti.
Până în 20 mai, oficialul european va participa la o serie de conferinţe şi va vizita mai multe localităţi din ţară.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a participat joi, la Bucureşti, la conferinţa „Politica Agricolă Comună 2014-2020 în viziunea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România”, prilej cu care a apreciat că ţara noastră trebuie să înveţe să se folosească de instrumentele Politicii Agricole Comune pentru a-şi îndeplini obiectivele, la nivel naţional.
Audio: Conferinţa „Politica Agricolă Comună 2014-2020 în viziunea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România”.
Comisarul Cioloş a apreciat că o strategie bună nu trebuie să fie numai o enumerare de probleme, priorităţi şi domenii.
"2011-2012 au dovedit că se poate face producţie, dar că, în acelaşi timp, agricultura din România e încă dependentă de condiţii de mediu şi că există o anumită fragilitate.
"Şi de aici, nevoia de a avea o strategie pe termen lung care să nu se limiteze doar la orientări strategice, ci din acea strategie să puteţi decanta până la acţiuni concrete care să se traducă în programe de guvernare şi lucrul ăsta mi se pare important, cu atât mai mult cu cât, din 2014 încolo, se va aplica noua Politică Agricolă Comună”.
Dacian Cioloş a mai spus că România ar putea deveni un jucător important pe piaţa europeană de cereale: „În sectorul de cereale văd că există deja o anumită constanţă în modul de a realiza producţia şi dacă lucrurile evoluează în sensul ăsta România poate să devină un jucător important pe piaţa de cereale din Europa şi din regiunea aceasta.”
Totodată, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală a explicat că România este singurul stat membru al Uniunii care nu are organizaţii agricole naţionale reprezentate în confederaţiile europene şi că producătorii ar trebui să se implice inclusiv financiar pentru a-şi susţine poziţia în domeniu.
Vineri, comisarul Cioloş se va afla în judeţul Mureş, unde va vizita un centru de colectare a laptelui şi se va întâlni cu tineri fermieri, sâmbătă se va deplasa la Sighişoara, la o conferinţă privind transhumanţa, iar luni, în ultima zi a vizitei în ţara noastră, va participa la conferinţa „Viitoarea Politică Agricolă Comună – oportunităţi şi priorităţi pentru România”, organizată la Bucureşti, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.