Reforma structurală a sectorului bancar al UE
Normele propuse de Comisia Europeană ar trebui să împiedice cele mai mari bănci să se implice în activitatea riscantă de tranzacţionare în cont propriu.
Articol de Adriana Leu, 30 Ianuarie 2014, 09:17
Comisia Europeană a anunţat miercuri noi măsuri care vizează reformarea sectorului bancar.
Acestea ar urma să împiedice băncile să ia decizii riscante sau speculative şi ar putea contribui la creşterea gradului de transparenţă din sistem.
Normele propuse de Comisia Europeană ar trebui să împiedice cele mai mari bănci să se implice în activitatea riscantă de tranzacţionare în cont propriu.
În plus, măsurile ar asigura autorităţilor de supraveghere competenţa de a solicita acestor bănci să separe anumite activităţi de tranzacţionare potenţial riscante de activităţile de atragere de depozite, dacă stabilitatea financiară le poate fi afectată de asemenea activităţi.
Audio: Reforma structurală a sectorului bancar al UE.
În completarea măsurilor luate deja pentru consolidarea sectorului financiar al blocului comunitar, Comisia Europeană a adoptat şi norme menite să crească transparenţa anumitor tranzacţii din sectorul bancar paralel.
Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii Michel Barnier a declarat că propunerile de miercuri reprezintă ultimele elemente care mai erau necesare pentru a completa revizuirea cadrului de reglementare a sistemului bancar european.
El a subliniat că actele legislative se referă la câteva bănci de mari dimensiuni, a căror salvare ar fi prea costisitoare.
Măsurile propuse vor consolida şi mai mult stabilitatea financiară şi vor asigura faptul că nu se ajunge la situaţia în care contribuabilii plătesc pentru erorile băncilor.
"Vom interzice activităţile speculative cele mai riscante. Când o bancă îşi foloseşte capitalul banii din depozitele clienţilor care beneficiază şi de garanţia publică pentru a specula şi a obţine profit în propriul interes fără nici o legătură cu depunătorii sau economia reală", a declarat Comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier.
De la debutul crizei financiare, Uniunea Europeană s-a angajat într-o revizuire fundamentală a reglementării şi supravegherii bancare; şi a introdus reforme care să reducă impactul unor eventuale falimente bancare, astfel încât sistemul financiar să devină mai sigur, mai transparent şi mai responsabil.
My proposal for structural reform of "too big to fail #banks". Final piece of puzzle to make financial sector safer http://t.co/0RqtZPO2j4
— Michel Barnier (@MBarnierEU) January 29, 2014