Raport despre starea industriei din UE
Europa "este departe de obiectivul fixat, respectiv de a ajunge ca producţia industrială să aducă 20 % din Produsul Intern Brut al Uniunii până în 2020", spune Antonio Tajani.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Februarie 2014, 12:40
Comisia Europeană a dat publicităţii un raport despre situaţia actuală a industriei la nivelul Uniunii, al cărui mesaj principal este că nu toate sectoarele şi-au regăsit resursele de relansare după criza economică pe care tocmai am traversat-o.
Documentul, intitulat "Structura industrială a Uniunii Europene pe anul 2013: facem faţă concurenţei la nivel mondial?", arată clar ce urme a lăsat criza declanşată în 2008 în industria europeană, dar în acelaşi timp indică nevoia de mobilizare a tuturor resurselor pentru a face ireversibilă creşterea economică, după cum afirma comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani.
"Europa este încă departe de obiectivul fixat, respectiv de a ajunge ca producţia industrială să aducă 20 % din Produsul Intern Brut al Uniunii până în 2020, iar pentru a atinge acest obiectiv trebuie să gândim reindustrializarea", mai spunea comisarul Tajani, care a invitat statele membre să susţină noul pact industrial al Consiliului Competitivităţii, ca va fi prezentat săptămâna aceasta la Bruxelles.
Audio: Raport despre starea industriei din UE.
Iată cele mai importante concluzii ale raportului despre starea industriei.
Mai întâi, se constată diferenţe între ţările membre, iar între cele unde s-a produs deja relansarea producţiei industriale sunt menţionate România, Polonia, Slovacia şi ţările baltice, care au reuşit să depăşească cifrele pe care le aveau înainte de criză.
Există, de asemenea, diferenţe între sectoare: în timp ce înalta tehnologie, industria farmaceutică şi produsele de larg consum au rezistat destul de bine la criză, construcţiile, industria grea şi mare consumatoare de energie sau sectorul minier au, în continuare, dificultăţi.
În schimb, o evoluţie bună înregistrează serviciile, cu o creştere mai mare decât industria.
Bine se comportă şi comerţul, Uniunea Europeană continuând să rămână pe primul loc în comerţul mondial, atât la capitolul bunuri şi servicii, cât şi în ceea ce privesc fluxurile de investiţii.
Potrivit aceluiaşi raport, cel mai mult au avut însă de suferit investiţiile străine, de care industria europeană are atâta nevoie şi care încă se lasă aşteptate.
Raportul subliniază nevoia imperioasă de creştere a competitivităţii industriale, de stimulare a inovării şi de creştere a calităţii produselor, de îmbunătăţire a productivităţii, iar rezultatele sale se vor afla, la jumătatea acestei săptămâni, pe masa miniştrilor europeni ai industriei şi cercetării, în cadrul şedinţei Consiliului Competitivităţii.