Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Programul de navigaţie Galileo, proiect strategic

Galileo este un proiect strategic care va asigura independenţa Uniunii Europene în ceea ce priveşte politicile şi tehnologiile spaţiale, a spus preşedintele CE Jose Manuel Barroso.

EuranetPlus.

Articol de Cătălin Gomboş, 04 Aprilie 2013, 12:19

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vizitat, miercuri, la Praga, sediul Agenţiei Europene pentru Sistemul Global de Navigaţie prin Satelit.

Agenţia coordonează programul Galileo, răspunsul european la sistemele de navigaţie GPS şi GLONASS.

Sistemul Galileo va putea fi folosit, odată ce va fi pe deplin operaţional, în transporturile aeriene, maritime, feroviare şi rutiere, pentru telefoanele mobile şi sistemele de navigaţie la bord.

Printre aplicaţiile care au intrat în faza de testare sunt ghidarea nevăzătorilor prin marile oraşe, găsirea naufragiaţilor pierduţi pe mare cu o acurateţe de doar trei metri sau dirijarea prin satelit a tractoarelor astfel încât acestea să asigure recolte mai mari folosind o cantitate mai mică de fertilizatori.

Audio: Galileo, răspunsul european la sistemele de navigaţie GPS şi GLONASS.

Sistemul ar urma să fie folosit şi în managementul traficului rutier şi va putea asista decolările şi aterizările avioanelor. Beneficiile economice, la nivelul Uniunii Europene, vor fi semnificative.

În condiţiile în care, la nivelul anului 2009, 7% din produsul intern brut al Uniunii provenea din domeniul navigaţiei prin satelit, se estimează că în primii 20 de ani de operare Galileo va aduce nu mai puţin de 90 de miliarde de euro.

Galileo va fi interoperabil cu celelalte două sisteme globale de navigaţie prin satelit – americanul Sistem de Poziţionare Globală, sau GPS, şi rusescul GLONASS.

Spre deosebire de cele două, care au fost create în perioada Războiului Rece pentru aplicaţii militare şi s-au aflat de la început sub controlul autorităţilor militare, Galileo va fi civil.

Primii 4 sateliţi din constelaţia Galileo au fost lansaţi deja, însă pentru ca sistemul să fie operaţional mai este nevoie de încă 14 sateliţi care, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, ar urma să fie lansaţi pe orbită până la mijlocul acestui deceniu.

Faza finală a programului prevede o constalaţie de 30 de sateliţi şi ar trebui atinsă până la sfârşitul lui 2020. În acelaşi an ar trebui să fie, însă, complet operaţional, şi programul Chinei de navigaţie prin satelit, care va avea o constelaţie de 35 de sateliţi.

În afară de sistemele de navigaţie globale se află în diferite stadii de dezvoltare sistemele regionale ale Japoniei şi Indiei.

Programul spaţial European este esenţial pentru strategia Europa 2020, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

El a precizat miercurii, la sediul din Praga al Agenţiei Europene pentru Sistemul de Navigaţie prin Satelit, că programul spaţial duce la crearea de locuri de muncă, asigură oportunităţi de afaceri şi stimulează inovaţia în Europa.

Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că Galileo este un proiect strategic care va asigura independenţa Uniunii Europene în ceea ce priveşte politicile şi tehnologiile spaţiale.