PE vrea să combată comerţul ilegal cu animale de companie
Parlamentarii europeni cer o comunicare mai eficientă între statele membre ale uniunii în privinţa datelor de înregistrare a pisicilor şi câinilor.
Articol de Mihaela Mihai, 27 Februarie 2016, 09:51
Parlamentarii europeni cer o comunicare mai eficientă între statele membre ale uniunii în privinţa datelor de înregistrare a pisicilor şi câinilor.
Ar fi contracarat astfel comerţul ilegal cu animale de companie.
Reuniţi în şedinţă plenară la Bruxelles, membrii Parlamentului European au adoptat în primă lectură o rezoluţie non legislativă, prin care cer Comisiei Europene să se asigure că toate statele membre au baze de date compatibile privind pisicile şi câinii şi că au în vedere crearea unui astfel de sistem şi pentru alte animale de companie.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Ei spun că animalele sunt adesea îngrijite necorespunzător şi riscă să transmită boli, devenind o problemă majoră pentru sănătatea publică.
Potrivit unor date primite de europarlamentari, 70% din bolile noi la oameni apărute în ultimii zeci de ani au o origine animală. În plus, atrag atenţia membrii legislativului comunitar, traficul cu animale de companie, inclusiv cu cele sălbatice sau exotice este tot mai mult legat de crima organizată.
În ultimii ani a devenit chiar a treia sursă importantă de profit pentru traficanţi, după droguri şi armament.
Europarlamentarii cred că cerinţa de a înregistra animalele de companie împreună cu modalităţi de a comunica datele la nivel european vor reduce falsificarea documentelor, vor ajuta la combaterea comerţului ilegal, vor identifica sursele unor epidemii şi vor elimina abuzurile comise asupra animalelor.
Rezoluţia non legislativă care are putea unei recomandări constată că multe state membre au deja sisteme obligatorii pentru identificarea şi înregistrarea animalelor de companie, dar atrage atenţia că documentele nu conţin acelaşi tip de informaţie nici măcar pentru acelaşi tip de animale.
Toate bazele de date naţionale ar trebui de aceea compatibilizate, spun eurodeputaţii, insistând asupra faptului că datele personale ale proprietarilor şi vănzătorilor de animale de companie ar trebui să fie foarte bine protejate.
Propunerea legislativă urmează să primească votul în a doua lectură, în sesiunea plenară de la începutul lunii martie. Noile prevederi vin în completarea unui regulament comunitar din 2013, care se referă în principal la circulaţia animalelor de companie între statele membre ale uniunii sau de pe un teritoriu sau dintr-o ţară din afara spaţiului comunitar.
Astfel, în prezent, pentru a călători, animalele trebuie să fi fost înregistrate şi marcate cu ajutorul unui cip sau tatuaj în ţările de origine, să fi fost vaccinate antirabic şi să aibă un paşaport.