Parlamentul European a lansat proiectul „Casa Istoriei Europene”
Platforma va fi lansată pentru public în săptămâna în care se sărbătorește cea de-a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Februarie 2017, 11:47
Parlamentul European a lansat proiectul „Casa Istoriei Europene”. Este o platformă pe internet, unde fiecare dintre noi îşi poate publica mărturiile despre Europa.
Ce înseamnă să fii european? Nu este vorba doar despre cum funcţionează instituţiile europene sau cum acţionează marii lideri.
AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.
Toţi facem parte din istoria Europei şi toţi jucăm un rol în conservarea patrimoniului şi a identităţii noastre comune.
Aşa că, Parlamentul European ne invită pe toţi să răsfoim printre fotografiile, filmuleţele şi fişierele audio personale, iar dacă găsim lucruri pe care dorim să le împărtăşim şi altora, nu avem decât să le încărcăm pe platforma „My House of European History”.
Veţi contribui la crearea unei biblioteci virtuale, cu mărturii, amintiri și povești de la oameni din întreaga Europă.
Orice subiect este bine venit: de la opinii personale despre ce înseamnă să fii european, până la rememorarea unor evenimente istorice, care ne-au modelat viaţa în Europa, privite dintr-un unghi propriu sau din perspectiva unei persoane dragi.
„Adăugaţi până la cinci fotografii la fiecare poveste, pentru a vă ilustra mărturia, publicaţi materiale video de acasă sau din orice alt loc pe care l-aţi vizitat; iar dacă aveţi o scrisoare deosebită scrisă de mână de bunica voastră, scanaţi-o şi împărtăţiţi această amintire preţioasă.” – ne îndeamnă cei care se ocupă de proiect.
Platforma va fi lansată pentru public în săptămâna în care se sărbătorește cea de-a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma, prin care, pe 25 martie 1957, 6 ţări europene - Franța, Germania de Vest, Olanda, Italia, Belgia și Luxemburg – puneau bazele Comunităţii Economice Europene.
Până la deschiderea platformei, însă, contribuțiile voluntare se colectează prin intermediul rețelelor sociale, pe un site temporar. Din 31 martie, site-ul va fi interactiv și pot fi accesate contribuţiile tutoror partipanţilor la proiect.
Intraţi pe adresa my-european-history.ep.eu, unde găsiţi descrierea proiectului şi indicaţii legate de felul în care puteţi încăra documentele.
Ulterior, toate materialele primite vor fi organizate cronologic, pe perioade de timp, fiecare poveste va fi bine localizată geografic, datorită hărţii interactive ataşate, precum şi în funcţie de limba în care a fost scrisă, pentru a face mai uşoară navigarea şi identificarea celor mai interesante postări.