Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Numărul cardurilor de asigurări sociale de sănătate, în creştere

Tot mai mulţi cetăţeni europeni sunt posesori ai unui card de asigurări sociale de sănătate, anunţă executivul comunitar.

Euranet Plus.

25 Iunie 2014, 10:48

Numărul celor care dețin deja cardul european de asigurări sociale de sănătate a ajus la aproape 200 de milioane, potrivit datelor publicate marţi de Comisie, valabile pentru anul 2013.

Dealtfel, executivul comunitar remarcă o creştere susţinută, a numărului deţinătorilor: comparativ cu 2012, acesta a crescut cu aproximativ 8 milioane, respectiv cu 4%.
Cardul se eliberează gratuit şi garantează dreptul unei persoane de a fi tratată în caz de nevoie medicală pe teriotoriul altui stat membru, dacă şederea acolo este temporară.

Tratamentul primit în sistemul public de sănătate al țării gazdă trebuie făcut în aceleași condiții și la aceleași costuri de care beneficiază şi cetățenii țării respective.

Audio: Numărul cardurilor de asigurări sociale de sănătate, în creştere.

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Laszlo Andor, s-a referit astăzi la importanţa pe care o are cardul, mai ales în perioda ca aceasta, când milioane de europeni pleacă în concediu.

„Cardul le permite să obțină tratamentul necesar atunci când călătoresc în Uniunea Europeană, în Elveția, în Liechtenstein, în Norvegia și în Islanda. Numărul tot mai mare de cetățeni care obțin cardul demonstrează încrederea în sistem și recunoașterea protecției pe care o oferă acesta.” – precizează comisarul într-un comunicat.--fb1

Potrivit normelor în vigoare, cardul european de asigurări sociale de sănătate nu poate fi folosit pentru a acoperi tratamentele medicale planificate în altă țară.

Dincolo de plusurile remarcate marţi de Comisia Europeană, sunt însă şi o serie de probleme în implementarea sistemului, cauzate, pe de-o parte, de refuzul unor spitalele care asigură servicii de sănătate publică de a primi pacienţi.

Unii furnizori de servicii medicale nu sunt informaţi; la fel şi mulţi cetăţeni europeni.

Prin urmare, Comisia reminteşte că există o aplicaţie mobilă care, deşi nu înlocuieşte cardul, oferă toate informaţiile necesare, de la costuri la tratamentele acoperite, disponibile în 25 de limbi. Tot în acest sens, marţi a fost lansat şi un concurs de idei creative.

Conceptul propus de câștigător va fi dezvoltat și produs într-un videoclip de promovare.

Statisticile plasează România şi Bulgaria printre statele cu cele mai puţine carduri eliberate în 2013 – puţin peste 262 de mii.

La polul opus sunt Italia, Marea Britanie, Franţa sau Belgia.