Noi puteri pentru Europol în combaterea terorismului
Parlamentul European a aprobat miercuri un Regulament, prin care i se acordă mai multă putere poliţiei europene Europol, în combaterea terorismului.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Mai 2016, 10:24
Parlamentul European a aprobat, miercuri, un Regulament, prin care i se acordă mai multă putere poliţiei europene Europol, în combaterea terorismului.
Europol va avea un mandat întărit şi mai multe instrumente pentru a contracara ameninţările teroriste, tot mai mari.
În strânsă colaborarea cu poliţiile naţionale din statele membre, Europol va extinde investigaţia asupra dimensiunile europene şi internaţionale ale ameninţărilor teroriste curente şi va monitoriza intens activitatea luptătorilor străini, fluxurile de finanţare a terorismului şi traficul de armament, precum şi propaganda radicală pe internet.
AUDIO: Europa la zi.
Datorită propunerii legislative aprobate, astăzi, de euro-deputaţi, Europol va putea să schimbe informaţii direct cu entităţi private, cum ar fi companii sau ONG-urile, pentru a lucra mai rapid.
De exemplu, unitatea din Europol care se ocupă de internet va putea contacta direct un furnizor de servicii de reţele sociale, cum este Facebook, pentru a cere ca o pagină administrată de ISIS sau de alte grupări radicale să fie ştearsă, contracarând, astfel, răspândirea propagandei teroriste.
Pentru a evita lipsa de informaţii, noile reguli prevăd ca ţările din Uniune să pună la dispoziţia Europol datele necesare. Iar pentru a încuraja schimbul de informaţii, Europol va face anual rapoarte către Parlamentul European, Consiliu, Comisie şi parlamentele naţionale privind informaţiile oferite de statele membre.
Deputaţii s-au asigurat că noile puteri ale Europol sunt dublate de prevederi solide privind protecţia datelor şi controlul parlamentar. Supraveghetorul European pentru Protecţia Datelor va monitoriza activitatea Europol, pe baza unei proceduri foarte clare, conform legislaţiei europene.
Totodată, activitatea sa va fi controlată şi de un grup comun de supraveghere parlamentară, format din membri ai parlamentelor naţionale şi ai Parlamentului European.
Regulamentul votat astăzi va începe să-şi producă efectele la 1 mai 2017.
Europol este o agenţie de combatere a criminalităţii la nivel european, ce preia sarcinile poliţiei naţionale din fiecare stat, când activitatea criminală depăşeşte limita graniţelor.
Combaterea terorismului se află între obiectivele principale ale Europol, ceea ce înseamnă nu numai urmărirea activităţii grupărilor extremiste, ci şi a comerţului ilegal cu arme, traficului de droguri şi spălarea banilor rezultaţi din afaceri ilegale.