Noi măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale în UE
Comisia Europeană a propus extinderea schimbului automat de informaţii între autorităţile fiscale ale statelor UE. Vor fi incluse dividendele precum şi câştigurile de capital.
Articol de Victor Gheorghe, 13 Iunie 2013, 10:16
Comisia Europeană a propus miercuri un domeniu de aplicare cât mai larg pentru schimbul automat de informaţii în cadrul Uniunii Europene.
Comisia estimează că aproximativ 1.000 de miliarde de euro se pierd anual în Uniunea Europeană prin evaziune şi fraudă fiscală.
Practica a demonstrat că în aceste condiţii măsurile unilaterale nu sunt eficace şi de aceea este nevoie de o poziţie comună puternică şi coerentă a Uniunii împotriva evazioniştilor şi a celor care îi favorizează.
Ca parte a acţiunilor intensificate de combatere a evaziunii fiscale, Comisia Europeană a propus extinderea schimbului automat de informaţii între autorităţile fiscale ale statelor membre.
Audio: 1.000 de miliarde de euro se pierd anual în Uniunea Europeană prin evaziune şi fraudă fiscală.
Pe lista acestor schimburi vor fi incluse dividendele, câştigurile de capital, precum şi toate celelalte forme de venituri fianciare şi soldurile conturilor.
Astfel, Uniunea Europeană va avea cel mai cuprinzător sistem de schimb automat de informaţii din lume.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, vamă, statistică, audit şi luptă antifraudă, a declarat:
"Ştim că schimbul automat de informaţii facilitează accesul statelor membre la date esenţiale privind veniturile rezidenţilor din străinătate, iar un tratament egal din partea autorităţilor fiscale reduce masa de manevră a evazioniştilor. Prin propunerea de azi, statele membre vor avea la dispoziţie un instrument mai bun pentru estimarea şi colectarea impozitelor datorate, iar Uniunea Europeană va fi în măsură să insiste pentru instaurarea unor standarde mai înalte de bună guvernanţă fiscală la nivel mondial. Propunerea va reprezenta o armă puternică în arsenalul de care avem nevoie pentru a combate evaziunea fiscală".
Printre recomandările făcute până acum statelor membre se numără şi identificarea, utilizând criterii comune, a paradisurilor fiscale şi plasarea lor pe liste negre naţionale.
O altă recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă.
Se cere eliminarea lacunelor juridice, acele portiţe pe care unele întreprinderi le exploatează pentru a evita plata impozitelor la un nivel corect.
De asemenea, statele membre sunt încurajate să işi revizuiască convenţiile privind evitarea dublei impozitări şi să adopte o regulă generală comună anti-abuz.
În temeiul acestei reguli, guvernele ar putea să ignore orice înţelegere artificială realizată în vederea comiterii evaziunii fiscale şi să stabilească în schimb impozite pe baza activităţii economice propriu-zise.