Michel Barnier îşi preia oficial funcţia de negociator-şef al UE
Francezul Michel Barnier își preia oficial sâmbătă funcția de negociator-șef al Comisiei Europene însărcinat cu pregătirea Brexit-ului.
Articol de Arina Petrovici, 01 Octombrie 2016, 09:49
Francezul Michel Barnier își preia oficial mâine funcția de negociator-șef al Comisiei Europene însărcinat cu pregătirea Brexit-ului.
European convins şi angajat în politică de peste 40 de ani, Barnier a ocupat, între altele, postul strategic de comisar pentru Piaţa Internă şi Servicii Financiare în Comisia Europeană "Barroso II".
AUDIO: Europa la zi.
Numit în funcție la sfârșitul lunii iulie, de către președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Michel Barnier – un veteran al instituțiilor de la Bruxelles – a optat pentru o abordare mai discretă a problemei Brexit-ului.
El vrea să afle mai întâi opiniile celor 27 de state membre și a avut deja, acum două zile, la Berlin, consultări pe care le-a calificat drept “constructive” cu șeful diplomației germane Franck-Walter Steinmeier.
France Presse notează că, pentru Bruxelles, nu se pune problema de a negocia cu britanicii atâta timp cât Londra nu activează “clauza de retragere” (adică, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona), care reglementează ieșirea unei țări din Uniunea Europeană, dar care nu a mai fost niciodată utilizată.
Activarea clauzei nu va interveni până la începutul anului viitor, în pofida presiunilor Bruxellesului.
După ce ruptura va fi notificată Consiliului Uniunii Europene, va urma o perioadă de doi ani pentru a negocia modalitățile de ieșire din blocul comunitar.
Chiar dacă se așteaptă la negocieri dure, Barnier, descris drept “un antibritanic notoriu” în mediile eurosceptice din Londra, nu are intenția de a declara război Regatului Unit – scrie France Presse.
La începutul acestei luni, Michel Barnier sublinia că Uniunea se află de multă vreme într-o comunitate de interese cu Marea Britanie şi că, mai ales în domeniile securității și apărării, va trebui să se instituie o cooperare bilaterală puternică.
La Londra, guvernul Theresei May spune că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Barnier, în vederea asigurării unei ieşiri “ordonate” a Regatului Unit din blocul comunitar.
Negociatorul-șef al Uniunii Europene îi va raporta direct preşedintelui Juncker, al cărui consilier pe probleme de apărare a fost până în prezent.
Fost șef al diplomației franceze, Barnier îl cunoaște bine pe euroscepticul David Davis, însărcinat cu negocierea Brexit-ului de partea britanică – în anii ‘90, amândoi se ocupau de probleme europene pentru țările lor.
Noul “parteneriat” dintre Bruxelles și Londra s-ar putea inspira din modelul norvegian, relativ integrat, cu acces pe piața unică europeană, sau din statutul cu Elveția, ceva mai distant – estimează analiştii.
Dar cei 27 sunt fermi în privința viitorului acces pe piața unică a Regatului Unit, opunându-se ca Londra să beneficieze de aceasta după Brexit, dacă nu respectă principiul liberei circulații a persoanelor, îndeosebi a forței de muncă din Europa de Est.