Grup de inițiativă pentru definirea legislativă a familiei în UE
Grupul de iniţiativă are susţinători în 9 ţări, inclusiv la noi, unde a fost lansată recent şi o propunere pentru modificarea Constituţiei noastre.
Articol de Costin Grigore, 06 Ianuarie 2016, 10:07
Comisia Europeană a înregistrat o iniţiativă cetăţenească pentru definirea clară în legislaţia comunitară a sensului căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Subiectul este sensibil şi vine în contextul în care 10 state europene au legalizat perteneriatul civil între persoane de acelaşi sex.
Grupul de iniţiativă se numeşte “Mama, tata şi copiii” şi este format din lideri ai unor puternice organizaţii neguvernamentale ce au condus mişcări de susţinere a familiei tradiţionale în multe state europene.
Audio: Europa la zi. Euranet Plus.
Printre aceştia, sunt şi experţi în drepturile omului, un fost membru al conducerii BERD şi unul dintre cei mai cunoscuţi filozofi germani.
Toţi consideră că acum ar fi momentul ca în legislaţia Uniunii Europene să existe o singură definiţie a sensului căsătoriei: uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Iar familia să fie rezultat al căsătoriei şi/sau al existenţei copiilor.
Ei spun că familia este esenţială pentru fiecare fiinţă umană, că este locul care ne protejează cel mai bine de singurătate şi unde copii sunt crescuţi şi protejaţi de ambii părinţi.
Argumentele juridice ale iniţiatorilor pornesc de la faptul că sunt tot mai multe reglementări europene care menţionează diferit familia şi care au devenit astfel imposibil de interpretat şi de aplicat.
În plus, mobilitatea tot mai mare a europenilor a facut ca problemele de dreptul familiei cu implicaţii transfrontaliere să devină tot mai frecvente.
Totodata, au apărut tot mai multe opinii divergente de la o ţară europeană la alta privind conceptele de căsătorie si familie.
Grupul de iniţiativă are susţinători în 9 ţări, inclusiv la noi, unde a fost lansată recent şi o propunere pentru modificarea Constituţiei noastre.
Mai multe asociaţii vor ca în legea fundamentală să scrie clar că familia este formată din bărbat şi femeie.
Acum Constitutia prevede că "Familia se întemeiaza pe căsătoria liber consimtita între soţi”.
Iniţiativa beneficiază inclusiv de sprijinul Bisericii Ortodoxe. În predica de Crăciun chiar mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a îndemnat la semnarea acesteia.
Organizaţiile care susţin minorităţile sexuale consideră însă că astfel de definiţii pentru căsătorie şi familie la nivel european ar fi discriminatorii. Acestea spun că şi două persoane de acelaşi sex au dreptul să-şi legalizeze relaţia de cuplu, pentru că nu ar aduce atingere libertăţii altor oameni.
În prezent, în 10 state europene cuplurile gay au aceleaşi drepturi cu cele heterosexuale.
Printre ele Marea Britanie, Spania şi recent Grecia, state care pemit prin lege parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex.
În alte opt ţări sunt însă prevederi constituţionale care clarifică faptul că o căsătorie este o uniune între un bărbat şi o femeie.
Subiectul rămâne unul sensibil şi controversat pentru multe alte naţiuni, şi ar urma să intre pe agenda comisarilor europeni dacă intiţiativa privind definirea clară a căsătoriei va strange suficiente adeziuni.
Trebuie să fie semnată, anul acesta, de un milion de oameni, din cel puţin şapte state membre.