Dezbatere "Care este viitorul băncilor în Uniunea Europeană?"
Dezbaterea lansată de CE privind sectorul financiar are loc într-un moment în care consecinţele crizei economice apasă greu pe umerii cetăţenilor şi ai întreprinderilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Octombrie 2013, 09:50
Începând de luni şi până miercuri are loc dezbaterea online, lansată de Comisia Europeană, pe tema "Care este viitorul băncilor în Uniunea Europeană?".
Cetăţenii şi părţile interesate din societate, au ocazia să facă propuneri pentru viitorul Uniunii Europene şi, apoi, să le dezbată online, în timpi reali, cu alţi cetăţeni, părţi interesate, reprezentanţi ai autorităţilor, lideri şi experţi din toată Europa.
În cadrul lunii dedicate pieţei unice, respectiv 23 septembrie - 16 octombrie, forumul www.yourideasforeurope.eu a găzduit deja dezbaterile despre locurile de muncă şi drepturile sociale; iar săptămâna aceasta, tema o reprezintă băncile, pentru ca în săptămâna următoare să fie abordate probleme legate de comerţul electronic.
Audio: Dezbatere "Care este viitorul băncilor în Uniunea Europeană?"
Iată ce declara comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, la lansarea "Lunii pieţei unice".
"Lasăm această lună a pieţei unice, pentru a putea discuta cu toţi oamenii care doresc, desigur, pe cele 24 de platforme de internet, în 24 de limbi, pentru ca nimeni să nu întâmpine niciun obstacol în a discuta cu Bruxelles-ul. Aşteptăm idei concrete, pe care le vom examina, una câte una. Le propunem cetăţenilor europeni o lună de dezbateri online, interactive, în care să spună toate dificultăţile cu care se confruntă, cu privire la aspecte importante ale pieţei unice, locurile de muncă şi viitorul drepturilor sociale într-un cadru economic în schimbare.
"Poate cea mai spinoasă dezbatere va fi pe tema reglementării băncilor. Vreau să aud de la persoanele direct implicate ce cred că ar trebui să facem pentru a asigura un sistem bancar mai stabil în Europa şi pentru a garanta, că setorul bancar şi nu contribuabilii îşi plăteşte partea care îi revine", a declarat Michel Barnier.
De luni şi până miercuri, vor fi supuse atenţiei cetăţenilor europeni şi instituţiilor 140 de idei, venite din 28 de ţări, de la o propunere de creare a unei autorităţi europene unice de protecţie a consumatorilor pentru toate serviciile financiare, până la o iniţiativă privind reglementarea creditelor ipotecare multivalutare în toată Uniunea Europeană.
Această dezbatere privind sectorul financiar are loc într-un moment în care consecinţele crizei economice apasă greu pe umerii cetăţenilor şi ai întreprinderilor.