Comisia Europeană propune o nouă declarație standard privind TVA
Comisia a propus o nouă declarație standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru întreprinderile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an.
Articol de Arina Petrovici, 26 Octombrie 2013, 10:01
Comisia Europeană a propus o nouă declaraţie standard de recuperare a taxei pe valoare adăugată, care conţine un set uniform de cerinţe pentru firme, indiferent de statul membru în care declaraţia este completată.
Iniţiativa ar urma să ducă la reducerea costurilor pentru firmele din Uniunea Europeană cu până la 15 miliarde de euro şi are ca obiectiv declarat reducerea birocraţiei pentru întreprinderi, facilitarea respectării obligaţiilor fiscale şi creşterea eficienţei administraţiilor fiscale din statele membre.
Declaraţia standard de recuperare a TVA, care le va înlocui pe cele naţionale, va asigura necesitatea furnizării de către firme a aceloraşi informaţii de bază, în aceleaşi termene, pe întreg teritoriul Uniunii.
Audio: Propunerea Comisiei Europene ar putea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Prin propunerea sa, Comisia Europeană ar urma să contribuie la o mai bună respectare a legislaţiei în materie de TVA şi la creşterea veniturilor publice.
Comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta, a explicat că: "Declaraţia TVA standard prezintă o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Întreprinderile vor beneficia de proceduri mai simple, de reducerea costurilor şi de mai puţină birocraţie. Guvernele vor avea un nou instrument care să faciliteze respectarea obligaţiilor privind TVA, care ar trebui să sporească veniturile colectate.
"Prin urmare, propunerea de astăzi susţine atât angajamentul nostru faţă de o piaţă unică propice mediului de afaceri, cât şi eforturile noastre de îmbunătăţire a respectării normelor fiscale în Uniunea Europeană”, a spus Algirdas Semeta.
Comisarul Semeta a precizat că declaraţia va conţine doar cinci rubrici obligatorii care vor trebui completate de către contribuabili.
Statele membre au o marjă de manevră pentru solicitarea unui număr de elemente standardizate suplimentare, de până la 26 de rubrici informative, ceea ce reprezintă o ameliorare substanţială a situaţiei actuale, în care anumite ţări solicită completarea a până la 100 de astfel de rubrici.
În România există, în prezent, 76 de rubrici în declaraţia de recuperare a TVA, ocupând locul trei în Uniune, după Ungaria (cu 99) şi Luxemburg (cu 89), dar cu mult peste media din Uniune (39).
Propunerea ar putea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.