Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE sprijină municipalităţile în fluidizarea transportului urban

Comisia Europeană a adoptat marţi un nou pachet de măsuri prin care acordă sprijin municipalităţilor pentru fluidizarea circulaţiei.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 18 Decembrie 2013, 12:29

Cetățenii europeni sunt preocupați de efectele negative ale circulaţiei în oraşe și mulți dintre aceștia sunt pesimiști în legătură cu perspectivele de îmbunătățire a mijloacelor de deplasare.

Potrivit unui nou Eurobarometru, o largă majoritate a europenilor consideră ca fiind probleme grave congestionarea (76%), calitatea aerului (81%) și accidentele (73%).

Mai puţin de un sfert dintre aceștia sunt de părere că situația se va îmbunătăți în viitor (24%), iar cei mai mulți cred că va rămâne aceeaşi (35%) sau se va înrăutăţi (37%).

Audio: Comisia Europeană facilitează transportul urban și îl face mai ecologic.

Cifrele sunt relevante mai ales că peste 70% din populaţia Uniunii Europene locuieşte la oraş și, din punct de vedere economic, reprezintă aproximativ 85% din PIB-ul Uniunii.

În aceste condiţii, Comisia va consolida schimbul de bune practici, va oferi sprijin financiar specific și va investi în cercetare și dezvoltare.

Comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu mobilitatea și transporturile, a declarat că autoritățile locale sunt principalii factori de decizie, care ar trebui să beneficieze atât de sprijin de la nivel naţional cât şi de la nivelul Uniunii Europene. Un astfel de sprijin este prevăzut în pachetul de măsuri adoptat marţi.

Este vorba despre punerea la dispoziţie a fondurilor structurale și de investiții europene, destinate în special municipalităţilor din regiunile mai puţin dezvoltate.

O atenţie deosebită este acordată cercetării şi inovării.

Inițiativa Civitas 2020 va permite oraşelor, întreprinderilor, mediului academic și celorlalți parteneri să dezvolte și să testeze noi abordări pentru mobilitatea urbană.

Bugetul estimat pentru 2014 și 2015 este de 106,5 milioane de euro.

Civitas 2020 este completată de parteneriatul european pentru inovare „Orașe și comunități inteligente” (200 de milioane de euro pentru 2014 și 2015) și de activitățile din cadrul inițiativei „vehicule ecologice” (159 de milioane de euro pentru aceeaşi perioadă).

De asemenea, Comisia formulează recomandări specifice pentru acţiuni coordonate între sectorul public și cel privat în patru domenii: logistica urbană, reglementarea accesului la zonele urbane, implementarea unor soluții bazate pe sisteme de transport inteligente şi siguranţa rutieră în mediul urban.

Speaking about #urbanmobility - Let's not forget how much difference each of us can make: http://t.co/I4fGq8oZe5

— Siim Kallas (@SiimKallasEU) December 17, 2013