CE, pregătită să continue discuțiile privind gazele în format trilateral
Rusia ca exportator, Ucraina ca țară de tranzit și Uniunea Europeană ca principal importator împărtășesc un interes comun pentru previzibilitate.
Articol de Arina Petrovici, 06 Septembrie 2016, 11:17
Comisia Europeană este pregătită să continue discuțiile privind gazele în formatul trilateral (cu Ucraina şi Rusia), care în trecut s-a dovedit a fi de succes – afirmă, la Kiev, vicepreședintele Executivului de la Bruxelles, responsabil cu uniunea energetică.
AUDIO: Europa la zi.
Este necesar ca Ucraina să continue pe calea reformelor – a subliniat, la Kiev, vicepreședintele Maroš Šefčovič, care a discutat cu înalţi oficiali ucraineni o serie de subiecte legate de politica energetică.
Pentru modernizarea economiei Ucrainei, pentru crearea de avantaje pentru consumatori și întreprinderi deopotrivă și, deci,pentru deblocarea potențialului pentru standarde de viață mai ridicate este nevoie de noi reforme.
În acest sens, vicepreședintele Šefčovič a salutat decizia guvernului de la Kiev privind separarea Naftogaz. Este important acum – a mai spus comisarul – ca această decizie să fie pusă în aplicare cu consecvenţă în lunile care urmează.
Potențialul Ucrainei în domeniul eficienței energetice și în cel al energiei din surse regenerabile este uriaș, iar dacă această ţară ar reuși să-și ridice nivelul de eficiență energetică la cel mediu al Uniunii Europene, economiile realizate ar fi mai mari decât consumul energetic al Spaniei pe un an întreg. Astfel, Ucraina ar putea deveni chiar un exportator de energie – a apreciat oficialul european.
În acest context, Comisia Europeană este pregătită să sprijine instituirea Fondului pentru eficiență energetică aferent înainte de sfârșitul acestui an.
Pe de altă parte, Bruxellesul este gata să discute în continuare despre aprovizionarea cu gaze pentru iarna următoare, în formatul trilateral în care sunt implicate Ucraina, Rusia și Comisia Europeană.
Vicepreședintele Šefčovič a subliniat că, în trecut, acest forum și-a dtovedit utilitatea: este mai bine pentru toată lumea să se așeze împreună la masa negocierilor.
Rusia ca exportator, Ucraina ca țară de tranzit și Uniunea Europeană ca principal importator împărtășesc un interes comun pentru previzibilitate.
Formatul trilateral rămâne cel mai adecvat pentru discutarea aprovizionării cu gaze pentru sezonul de încălzire următor. Iar săptămânile viitoare – a mai spus comisarul european – va avea discuţii pe acestă temă cu autoritățile din Rusia.