Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Analiză anuală privind ocuparea forței de muncă

Impactul negativ al recesiunii asupra ocupării forţei de muncă şi asupra veniturilor a fost mai mic în ţările cu pieţe ale muncii mai deschise, se arată într-o analiză a CE.

Analiză anuală privind ocuparea forței de muncă
Euranet Plus.

16 Ianuarie 2015, 08:03

Ţările care oferă locuri de muncă de calitate şi măsuri eficiente de protecţie socială şi care investesc în capitalul uman s-au dovedit a fi mai reziliente în faţa crizei economice.

Aceasta este una dintre principalele concluzii ale Analizei anuale privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială în Europa, care a fost dată joi publicităţii de Comisia Europeană.

Documentul care a analizat consecinţele recesiunii subliniază necesitatea de a investi în dobândirea şi menţinerea de către lucrători a unor competenţe adecvate care să le sporească productivitatea.

Analiza a examinat învăţămintele desprinse în urma recesiunii şi a constatat că impactul negativ al acesteia asupra ocupării forţei de muncă şi asupra veniturilor a fost mai mic în ţările cu pieţe ale muncii mai deschise şi mai puţin fragmentate şi care au investit mai mult în învăţare pe tot parcursul vieţii.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, a declarat că „Genearea de locuri de muncă reprezintă misiunea cea mai urgentă, iar consecinţele crizei îngreunează şi mai mult situaţia. În cadrul acestei analize s-a constatat că este necesar să se pună în aplicare reforme structurale, precum şi măsuri de sprijinire a consumului şi a cererii.“

Analiza constată că reformele din trecut care au vizat sporirea ocupării forţei de muncă în rândul femeilor şi al lucrătorilor mai în vârstă au permis menţinerea ratelor de activitate în Europa.

Având în vedere scăderea şi îmbătrânirea populaţiei din uniune, investiţiile în capitalul uman sunt esenţiale pentru a sprijini productivitatea şi pentru a asigura o creştere generatoare de locuri de muncă şi favorabilă incluziunii în viitor.

În ceea ce priveşte provocările şi oportunităţile viitoare, analiza observă faptul că, în contextul actual al schimbărilor legate de progresele tehnologice, globalizare, evoluţia demografică şi trecerea la o economie mai ecologică, pot apărea oportunităţi de creare a unor locuri de muncă de calitate.

Prin urmare, sunt necesare politici proactive pentru a sprijini formarea pe tot parcursul vieţii, îmbunătăţirea asistenţei pentru căutarea unui loc de muncă şi a dialogului social, în vederea conceperii şi punerii în aplicare a inovaţiilor.

Concluziile analizei anuale privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială în Europa stau la baza iniţiativelor Comisiei în domeniul ocupării forţei de muncă şi al politicii sociale.