Analiză a conflictelor din vecinătatea UE
Situaţia din Ucraina a ocupat primul loc în dezbaterile din Comisia de politică externă a Parlamentului European.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Septembrie 2014, 10:40
Comisia pentru politică externă a Parlamentului European a analizat, marți, la Bruxelles, numeroasele conflicte din vecinătatea Uniunii: Ucraina, Irak, Siria şi Gaza, la dezbatere fiind prezentă şi viitoarea şefă a diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Situaţia din Ucraina a ocupat, desigur, primul loc în dezbaterile din Comisia de politică externă a Parlamentului European, în condiţiile în care această ţară, care se află la graniţa Uniunii, tocmai şi-a început parcursul european, după ce a semnat, în urmă cu doar câteva luni, Tratatul de asociere la forul comunitar.
De altfel, tocmai decizia Kievului de a adera la Uniune a stârnit nemulţumirea Rusiei, care nu poate accepta ca o fostă republică sovietică, până acum strâns legată de Moscova, să schimbe radical tabăra.
Audio: Analiză a conflictelor din vecinătatea UE.
Ministrul italian de externe, care va ocupa, de la 1 noiembrie, în viitoarea Comisie Europeană, funcţia de înalt reprezentant al Comisiei Europene pentru politica externă şi de vecinătate, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europenă va anunţa, până la sfârşitul săptămânii, o decizie privind un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, ca răspuns la agresiunea împotriva Ucrainei.
Decizie privind un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei
Fără să dea prea multe detalii despre natura sancţiunilor, ea a explicat că acestea vor acoperi cele patru sectoare vizate şi de măsurile anterioare, respectiv accesul la pieţele financiare, apărarea, energia, bunuri de utilitate civilă şi militară. Federica Mogherini:
„Eu cred că situaţia devine din ce în ce mai dramatică în Ucraina. Vorbim de agresiune şi cred că noi trebuie să dăm un răspuns foarte puternic. Este adevărat că Rusia rămâne un actor strategic în provocările regionale şi globale, fie că ne place sau nu, dar nu cred că, în aceste condiţii, mai poate fi un partener strategic al Uniunii Europene. Aş dori ca Rusia să redevină acel partener strategic, dar ceea ce face acum demonstrează contrariul. Adevărata provocare, astăzi, este cum susţinem Ucraina.”
În urmă cu două zile, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de evoluţiile din această zonă, apreciind că o confruntare militară directă între Ucraina şi Rusia ar putea face ca situaţia să devină incontrolabilă, iar cele două părţi şi comunitatea internaţională trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a împiedica acest lucru.
Martin Schultz le-a cerut membrilor Consiliului European să ajungă la o decizie privind sancţiunile şi să facă eforturi mai mari diplomatice şi politice pentru stingerea acestui conflict.