Ziua Maritimă Europeană
Ziua Maritimă Europeană constituie, anual, un prilej pentru comunitatea maritimă de pe continent să se întâlnească, să discute şi să elaboreze programe de acţiune comună.
Articol de Arina Petrovici, 18 Mai 2016, 08:23
Ziua Maritimă Europeană constituie, anual, un prilej pentru comunitatea maritimă de pe continent să se întâlnească, să discute şi să elaboreze programe de acţiune comună.
Cea de-a noua ediţie debutează astăzi, cu o conferinţă găzduită de oraşul finlandez Turku.
Să investim inteligent şi durabil într-o “creştere albastră” competitivă – este invitaţia pe care o lansează organizatorii conferinţei.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În condiţiile în care “economia albastră” furnizează 5,4 milioane de locuri de muncă şi o valoare adăugată brută de aproape 500 de miliarde de euro pe an, Uniunea Europeană a elaborat o strategie care vizează dezvoltarea sustenabilă a întregului sector marin şi maritim.
Aceasta recunoaşte importanţa mărilor şi oceanelor pentru economia Europei, precum şi potenţialul lor de inovare şi dezvoltare. Elaborată de responsabilii cu politica maritimă integrată, ea contribuie la atingerea obiectivelor unui cadru mai larg – al Strategiei Europa 2020 – pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.
Conferinţa care începe astăzi are ca obiectiv declarat definirea viitoarelor politici şi a măsurilor practice necesare pentru stimularea inovării şi a schimbării “economiei albastre” şi, la un nivel mai larg, a politicii maritime. Discuţiile se vor axa pe identificarea soluţiilor inteligente şi durabile pentru creştere albastră, guvernanţa oceanelor, energie curată şi dezvoltarea capacităţilor maritime.
Investiţiile în “economia albastră” reprezintă o mare şansă pentru Uniunea Europeană dacă sunt făcute corect şi coordonat.
Dar cum se poate investi atât în creşterea albastră cât şi în creşterea verde, în soluţii pentru mări şi oceane nepoluate şi într-o economie circulară? Sau de ce tip de strategii şi de guvernanţă avem nevoie pentru a realiza schimbări reale şi pentru a asigura creştere durabilă? Economia maritimă oferă un spaţiu larg de creştere, iar participanţii la conferinţă vor încerca să arate cum, investind în digitalizare, dar şi în biotehnologia şi bio-economia marină, se poate impulsiona competitivitatea şi ajuta la transformarea “economiei albastre”.
Apoi, un sector maritim modern necesită forţă de muncă tot mai specializată. Industria, în special, are nevoie de personal capabil să aplice noi tehnologii, să respecte noi standarde şi să lucreze în echipe internaţionale şi interdisciplinare.
Participanţii la conferinţă vor discuta şi despre alte priorităţi-cheie ale Uniunii Europene, precum reducerea emisiilor de carbon şi sprijinirea soluţiilor energetice novatoare.
Resursele energetice regenerabile, precum vântul, mareea ori diferenţele de temperatură şi de salinitate oferă un potenţial uriaş pentru furnizarea electricităţii cu emisie redusă de carbon şi pentru crearea de noi locuri de muncă.