Ziua Europeană a Turismului
Peste 400 de profesionişti din turism marchează, astăzi, la Bruxelles, Ziua Europeană a Turismului.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Decembrie 2015, 10:14
Reprezentanţi ai autorităţilor publice din ţările membre ale Uniunii, de la nivel naţional, regional sau local, ai ONG-urilor, ai sectorului privat participă la evenimentul organizat de Comisia Europeană.
Cei prezenţi vor avea ocazia să facă un schimb direct de opinii şi de experienţă pe teme cheie privind viitorul turismului european, mai ales din punct de vedere al competitivităţii şi al unei creşteri durabile – după cum se arată într-un comunicat al Comisiei.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Frumusețea şi diversitatea peisajelor naturale, bogăţia culturală - dată de numărul mare de popoare şi etnii, fiecare cu limba şi specificul său, de trecutul istoric datorită căruia bătrânul continent este considerat leagănul civilizaţiei umane, de patrimoniul artistic şi arhitectural unice - fac din Europa prima opţiune turistică a lumii.
ai mult, cinci dintre statele membre ale Uniunii Europene – Franţa, Spania, Italia, Germania și Marea Britanie - se află în top 10 destinaţii de vacanţă favorite la nivel mondial.
Turismul este un sector esențial al economiei europene, care contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii privind dezvoltarea durabilă, creșterea economică, ocuparea forței de muncă și coeziunea regională.
Iată şi câteva cifre edificatoare: 1,8 milioane de întreprinderi, majoritatea mici şi mijlocii, activează în acest domeniu; turismul contribuie cu 5 % la PIB-ul total european; aproape 6 % din populația activă lucrează în acest sector, adică 10 milioane de oameni.
Având în vedere legăturile strânse ale turismului cu alte sectoare economice, contribuția sa reală ar ajunge la 10 % din produsul intern brut și până la 12 % din totalul locurilor de muncă. De fapt, turismul este cea de a treia ramură a activităților socio-economice din Uniune.
Dezvoltarea acestui sector este o preocupare permanentă a autorităţilor europene, care gândesc şi adaptează continuu programe speciale.
Potrivit noii viziuni, turismul va juca un rol semnificativ în evoluţia regiunilor europene, iar locurile de muncă create sau menținute în acest sector pot compensa reducerea celor din industrie sau agricultură.
Turismul durabil presupune protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural și natural, de la artă la gastronomie locală și la conservarea biodiversității.