Vot privind cultivarea organismelor modificate genetic
Membrii comisiei pentru mediu votează recomandările pentru plen referitoare la posibilitatea statelor membre de a restricționa sau interzice cultivarea OMG pe propriul teritoriu.
Articol de Mihaela Mihai, 11 Noiembrie 2014, 13:15
Parlamentarii europeni lucrează marți în comisiile de specialitate, înaintea mini-sesiunii plenare de miercuri și joi.
Membrii comisiei pentru mediu sănătate publică și siguranța alimentară discută marți despre organismele modificate genetic și supun la vot recomandările pentru plen privind posibilitatea ca statele membre să restricționeze sau să interzică astfel de culturi pe propriul teritoriu prin modificarea actualei legislații în domeniu.
Regulile Uniunii Europene privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt și acum printre cele mai stricte din lume.
Culturile sunt aprobate numai după o evaluare in detaliu a riscurilor. În ultimii 15 ani au fost autorizate doar două astfel de organisme, iar în prezent mai este permisă o singură cultură: un tip de porumb rezistent la insecte.
Audio: Vot privind cultivarea organismelor modificate genetic.
Comisia Europeană a început procedurile de modificare a normelor încă din 2010, dar un acord politic în rândul miniștrilor europeni ai mediului a fost găsit abia în acest an.
La rândul ei, Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European dezbate propunerea de lege prin care companiile aeriene sunt obligate să furnizeze statelor membre date ale pasagerilor care pleacă sau sosesc în Uniune.
Scopul noilor reguli este combaterea terorismului și a crimei organizate. La dezbateri vor fi prezenți și reprezentanți ai Consiliului şi Comisiei Europene.
Un prim proiect a fost respins de membrii Comisiei pentru Libertăți Civile în aprilie anul trecut. Subiectul a revenit în actualitate pe măsură ce mai multe țări au devenit îngrijorate de riscurile unor acțiuni teroriste comise de cei care luptă în Siria sau Irak alături de gruparea jihadistă Statul Islamic și se întorc apoi acasă cu opinii radicale.
Mâine și joi, parlamentarii europeni se vor reuni în plen.
Parlamentarii europeni se reunesc în plen miercuri
Mini-sesiunea plenară de la Bruxelles începe cu o ceremonie organizată la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, unul din simbolurile divizării Europei între estul comunist și vestul democrat.
Miercuri va fi ales și un nou vicepreședinte al Parlamentului în locul Corinei Crețu, numită comisar european pentru politică regională.
Va fi dezbătut în această mini-sesiune și procesul de pace din Irlanda de Nord, iar joi va fi votat în plen Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.