Summit Uniunea Europeană – Africa
La Bruxelles, începe miercuri cel mai important eveniment Uniunea Europeană – Africa din acest an.
Articol de Arina Petrovici, 22 Aprilie 2015, 10:43
Întâlnirea anuală dintre Comisia Europeană și Comisia Uniunii Africane are pe agenda discuțiilor de astăzi, de la Bruxelles, subiecte precum dezvoltarea, migrația, securitatea ori democrația.
Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker consideră că progresele înregistrate anul trecut, la summitul Uniunea Europeană – Africa, demonstrează că acest parteneriat continuă să dea rezultate.
Întâlnirea de acum – apreciază Juncker – va fi un prilej pentru a pune noi accente pe cooperarea în domeniul migrației, care este actualmente unul spinos.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
În contextul crizei din Libia și al situației dramatice produse recent în Marea Mediterană, este necesar să consolidăm cooperarea cu statele nord-africane și sub-sahariene, pentru a construi mecanisme de gestionare a fenomenului migrației, cu sprijinul organizațiilor internaționale deja active în teren – a explicat șeful Executivului de la Bruxelles.
Cele două Comisii conlucrează ca un motor al relațiilor Uniunea Europeană – Africa, pentru a face față provocărilor cu care se confruntă ambele continente.
Dincolo de problema migrației, astăzi, părțile vor analiza cooperarea pe probleme climatice post 2015, promovarea contribuției femeilor la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă, sprijinul acordat inovării, comerțului, investițiilor, sectorului privat, infrastructurii și energiei, ca pârghii pentru realizarea unei creșteri durabile și care să aibă la bază incluziunea socială.
Eforturile conjugate pentru o agricultură sustenabilă și pentru siguranță alimentară, cooperarea în combaterea extremismului violent în Somalia, Nigeria și în alte țări învecinate acestora, dar și promovarea unei tranziții democratice pașnice prin intermediul organizării de alegeri și respectarea legilor fundamentale sunt alte teme care vor fi dezbătute la summitul de la Bruxelles.
Să mai spunem, la final, că, înaintea întâlnirii celor două comisii, va fi lansat un program dedicat creșterii rezistenței la dezastre în Africa sub-Sahariană, în valoare de 80 de milioane de euro.
Și să amintim că Uniunea Europeană și statele membre sunt cel mai mare contributor al Comisiei Uniunii Africane, susținând peste 80% din bugetul său de programe.