Studiu privind supravegherea în masă a datelor transmise pe internet
Un studiu privind supravegherea în masă a datelor transmise pe internet este prezentat joi în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.
Articol de Victor Gheorghe, 23 Aprilie 2015, 10:53
Studiul a fost realizat de grupul de experți care evaluează opțiunile Parlamentului European prin cercetări aprofundate în domeniul tehnico-științific.
Potrivit unui comunicat, obiectivul studiului privind supravegherea în masă este de a propune măsuri de reducere a riscurilor apărute în actuala generație de rețele și servicii și pentru a identifica tehnologii care să permită utilizarea internetului în condiții de securitate cu respectarea intimității utilizatorilor.
Cercetătorii încearcă astfel să sugereze politici pe termen lung care să combine libertatea de exprimare și dreptul la viață privată cu adesea contestata ingerință a organelor guvernamentale de securitate ce au ca scop obținerea rapidă de informații necesare pentru lupta împotriva criminalității și pentru protejarea intereselor naționale.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus).
Prima parte a studiului se încheie cu o listă de soluții tehnice de securitate pentru a ajuta cetățenii se se protejeze de activitățile ilicite de supraveghere în masă.
Este promovat principul ”end to end”, care presupune eliminarea numeroșilor intermediari din fluxul de date de la un punct la altul.
De fapt, este vorba despre o soluție de criptare a datelor, care poate da rezultate bune dacă nu există defecte în softurile și protocoalele utilizate și dacă parametrii de configurare sunt setați corect.
A doua parte a studiului se încheie cu mai multe propuneri de intervenție publică pentru conștientizarea riscurilor la care sunt supuși în prezent utilizatorii.
Practicile de supravegheate în masă de către serviciile de informații au captat interesul publicului larg după dezvăluirile făcute de Edward Snowden.
Acesta a publicat documente clasificate pe care le-a sustras de la Agenția Națională americană pentru Securitate.
Dincolo de imensul scandal mediatic, demersul lui Snowden a determinat agențiile de spionaj din multe țări să-și întărească sistemele de supraveghere.
Motivația fost prevenirea criminalității și a terorismului chiar pe principiul Big Brother, atât de criticat de apărătorii drepturilor omului.
Potrivit autorilor studiului despre care vorbim, aici ar trebui să intervină factorii de decizie politică.
Ei trebuie să înțeleagă că este nevoie de găsirea unui echilibru între respectarea drepturilor și libertăților civile și apărarea intereselor legitime de securitate națională.