Situaţia din Ucraina dezbătută de miniştrii de externe din UE
Luni, la doar o zi după referendumul din Crimeea, considerat ilegal de Uniune, sunt posibile noi sancţiuni, precum îngheţarea activelor Rusiei de pe teritoriul UE.
17 Martie 2014, 13:06
Situaţia din Ucraina este tema principală a Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.
Reuniunea de luni a miniştrilor de externe din statele membre îi urmează celei de la începutul lunii, când demnitarii au analizat posibile răspunsuri la situaţia din Crimeea.
Atunci, statele Uniunii au condamnat încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
Ulterior, la Consiliul European din 6 martie, şefii de stat şi de guverne au adoptat o serie de sancţiuni la adresa Rusiei, precum suspendarea negocierilor pe tema acordului privind vizele.
Statele membre ale Uniunii din Grupul celor 8 ale celor mai dezvoltate au decis să nu participe la pregătirea summit-ului din iunie, de la Soci.
Audio:Situaţia din Ucraina dezbătută de miniştrii de externe din UE.
Luni, la doar o zi după referendumul din Crimeea, considerat ilegal de Uniune, sunt posibile noi sancţiuni, precum îngheţarea activelor Rusiei de pe teritoriul Uniunii sau lărgirea restricţiilor de călătorie pentru anumiţi demnitari de la Moscova.
Oficialităţi europene citate de Reuters au precizat că pe lista celor care nu vor mai avea voie să călătorească în spaţiul comunitar nu sunt preşedintele Putin sau ministrul său de externe, darcă se regăsesc apropiaţi ai celor doi, inclusiv din serviciile de securitate sau din Armată.
Potrivit rezultatelor preliminare, populaţia rusofonă s-a exprimat în favoarea alipirii la Rusia.
Un armistiţiu este în vigoare între armatele rusă şi ucraineană până în 21 martie, când Kievul ar urma să semneze partea politică a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Tot la acea dată, parlamentul rus ar urma să voteze un proiect de lege privind alipirea pensinsulei.
La Consiliul de astăzi va fi discutată şi situaţia din Bosnia. Înaltul reprezentant european pentru afaceri externe, Catherine Ashton a făcut o vizită la Sarajevo şi îi va informa acum pe miniştri asupra evoluţiilor din această ţară. Bruxelles-ul le cere autorităţilor bosniace să depăşească divergenţele şi să accelereze reformele.
Procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar şi criza umanitară din Siria sunt alte teme din agenda miniştrilor ede externe.
Uniunea Europeană este cel mai mare donator al Siriei, cu o contribuţie totală, de la izbucnirea războiului civil, de peste 2,5 miliarde de euro.
Consiliul va fi informat şi asupra pregătirilor pentru cel de-a 4-a summit Uniunea Europeană-Africa, eveniment ce va avea loc la începutul lunii viitoare la Bruxelles.
Summitul are o importanţă aparte, dată de problemele cu migraţia şi securitatea.