Siguranța pacienților în ţările din Uniunea Europeană
Peste jumătate din cetățenii europeni cred că pacienții riscă să se îmbolnăvească din cauza serviciilor medicale spitalicești din țara lor.
Articol de Victor Gheorghe, 20 Iunie 2014, 12:12
Comisia Europeană a publicat un pachet de măsuri privind siguranța pacienților.
Peste jumătate din cetățenii europeni cred că pacienții riscă să se îmbolnăvească din cauza serviciilor medicale spitaliceşti din țara lor.
Acest procentaj variază însă foarte mult de la o țară la alta — de la 82 % în Cipru la 21 % în Austria.
De asemenea, se estimează că între 8 şi 12 % dintre pacienții admişi într-un spital din Uniunea Europeană sunt, pe durata primirii îngrijirilor medicale, victime ale unor evenimente adverse.
Audio: Siguranța pacienţilor: în pofida progreselor înregistrate, rămân încă multe de făcut.
Prin acestea se înţeleg infecții asociate asistenței medicale, erori de medicație sau chirurgicale, defecţiuni ale dispozitivelor medicale, erori de diagnosticare şi neluarea unor măsuri care se impun în urma analizelor medicale.
Date Eurostat |
Potrivit rezultatelor unei recente consultări publice la nivel european, măsurile cele mai eficace sunt implicarea profesioniştilor din domeniul sănătății, elaborarea de legi naționale obligatorii, implicarea organizațiilor pacienților şi cooperarea la nivelul UE în domeniul siguranței pacienților.
În faţa realităţii, Comisia recunoaşte că rămân încă multe de făcut pentru a pune în aplicare dispozițiile referitoare la responsabilizarea pacienților şi, în special, la educația şi formarea lucrătorilor din domeniul asistenței medicale.
Documentele publicate acum vor alimenta actualul proces de reflecție privind viitoarele măsuri la nivelul Uniunii în domeniul siguranței pacienților şi al calității serviciilor medicale.
După cum sublinia şi comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, “vestea bună este că majoritatea statelor membre au instituit deja programe de siguranță a pacienților. Vestea proastă este că, în ciuda acestor progrese, în instituțiile medicale continuă să se producă evenimente adverse, iar siguranța pacienților este rareori inclusă în activitățile de formare a lucrătorilor din domeniul asistenței medicale.”
Prin urmare, se impune continuarea eforturilor. În acest sens, la recomandarea Comisiei, standardele de siguranță a pacienților au devenit obligatorii în 20 de țări.
Un aspect important este faptul că, în prezent, în 18 țări pacienții primesc informații cu privire la dreptul la consimțământ în cunoştință de cauză înainte de a primi tratament precum şi la procedurile de reclamație şi compensaţie.
What areas to improve for #patientsafety in #EU? http://t.co/HhUj00eyE7. Full #infographhttp://t.co/h66kj2MTiMpic.twitter.com/MUfwnYYGsl
— EU_Health (@EU_Health) June 19, 2014