Sesiune plenară a Parlamentului European
La Strasbourg, este în plină desfăşurare a doua sesiune plenară din luna februarie a Parlamentului European.
Articol de Arina Petrovici, 25 Februarie 2014, 14:45
Obiectivul prevăzut pentru anul 2020, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de autoturismele noi, marca comunitară, îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni, condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe sau corpul voluntar de ajutor umanitar – sunt doar câteva proiecte dezbătute luni, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg şi cu privire la care marţi, eurodeputaţii vor vota.
Tot marţi, membrii Parlamentului European vor reglementa Fondul de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane şi combaterea violenţei împotriva femeilor.
În ce priveşte semestrul european pentru coordonarea politicilor economice, vor fi votate analiza anuală a creşterii pentru anul în curs, dar şi ocuparea forţei de muncă şi aspecte sociale conexe.
Audio: Sesiune plenară a Parlamentului European.
În a doua parte a zilei, europarlamentarii vor dezbate, între altele, pachetul feroviar, urmând ca mâine să voteze cu privire la spaţiul feroviar unic european, la serviciile de transport feroviar intern de călători, dar şi la interoperabilitatea sistemului.
Pachetul mai conţine capitolele siguranţa feroviară, standardizarea conturilor întreprinderilor din domeniu, precum şi reglementări pentru Agenţia pentru Căi Ferate a Uniunii Europene.
Tot miercuri va fi votată, în plenul Legislativului comunitar, implementarea sistemului eCall interoperabil la nivelul Uniunii. În domeniul financiar, pe agendă vor figura politica de coeziune, evaluarea finanţelor Uniunii, dar şi finanţarea pe termen lung a economiei europene.
Dezbaterile de miercuri după-amiază vor fi dominate de criza politică din Ucraina, de situaţia din Irak sau de utilizarea dronelor înarmate, iar joi va urma votul.
După trei luni de proteste de amploare la Kiev, care au culminat cu peste 80 de morţi şi sute de răniţi în 48 de ore, un acord între putere şi opoziţie a fost semnat, cu mediere europeană.
Preşedintele Viktor Inukovici a fost destituit, fostul premier Iulia Timoşenko a fost eliberată din închisoare – fapt salutat la unison de toţi liderii europeni –, iar alegerile prezidenţiale anticipate au fost programate pentru 25 mai.