Reuniunea dedicată îmbătrânirii active şi sănătoase a populaţiei
Lideri şi actori economici de pe piaţa serviciilor, în special, vor analiza modul în care pot participa la dezvoltarea unei viziuni comune în domeniul îmbătrânii active.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Martie 2015, 11:12
La Bruxelles începe luni reuniunea dedicată îmbătrânirii active şi sănătoase a populaţiei, un concept pentru care Uniunea Europeană are numeroase programe.
'Cum poate progresul tehnologic şi inovarea să transforme provocarea pe care o reprezintă îmbătrânirea populaţiei într-o oportunitate de reluare a creşterii economice' - este tema reuniunii de la Bruxelles.
Timp de două zile, lideri şi actori economici de pe piaţa serviciilor, în special, vor analiza modul în care pot participa la dezvoltarea unei viziuni comune în domeniul îmbătrânirii active şi menţinerii unei stări bune de sănătate a persoanelor vârstnice.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
În paralel, în perioada următoare sunt programate numeroase activităţi interactive pe aceeaşi temă: cum să transformăm îmbătrânirea populaţiei europene într-o oportunitate pentru creşterea economică şi creare de noi locuri de muncă. n următoarele decenii profilul de vârstă al populaţiei din Uniunea Europeană se va modifica dramatic.
Aproape o treime din cetăţeni vor avea peste 65 de ani până în 2060. Îmbătrânirea populaţiei implică o scădere a numărului persoanelor apte de muncă.
Nu vom mai avea patru salariaţi la un pensionar, ci doar doi.
Aceste modificări demografice vor avea consecinţe substanţiale asupra bugetelor statelor membre, exercitând o presiune puternică asupra sistemului de pensii, serviciilor medicale şi serviciilor de îngrijire de lungă durată.
Promovarea unor metode eficiente pentru a face faţă acestei situaţii este, de câţiva ani buni, o preocupare majoră a Comisiei Europene, care a creat, împreună cu statele membre, un parteneriat pentru îmbătrânirea activă.
Mai mult, 2012, anul îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, desfăşurat sub sloganul "Fiecare are un rol al său", a amintit unul dintre punctele esenţiale din strategia "Europa 2020", şi anume: dezvoltarea durabilă nu poate fi atinsă prin excluderea seniorilor din societate.
Prin programele concepute de Bruxelles, persoanele vârstnice care doresc să rămână active şi după pensionare sunt ajutate să-şi găsească un loc de muncă, să se implice în viaţa societăţii, să trăiască pe cont propriu cât mai mult timp posibil, să-şi pună în folosul comunităţii competenţele şi cunoştiinţele acumulate de-a lungul vieţii.