Relaţia Uniunii Europene cu China, dezbătută la Beijing
Relaţia Uniunii Europene cu China este temă de dezbatere la Consiliul de Cooperare Internaţională pentru Mediu şi Dezvoltare care începe azi la Beijing.
Articol de Victor Gheorghe, 08 Iunie 2015, 10:02
La lucrările Consiliului participă şi vicepreşedinta Comisiei Europene Kristalina Gheorghieva, responsabilă cu bugetul şi resursele umane.
Ea îşi va folosi experienţa acumulată în cei 10 ani de carieră la Banca Mondială unde a condus departamente ca cel privind strategia de mediu sau cel de dezvoltare sustenabilă.
Într-o Comunicare către Parlamentul European, Comisia sublinia importanţa relaţiilor sale cu China.
“Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea durabilă în China prin consolidarea parteneriatului său pentru reforme politice, economice şi sociale.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
"Într-adevăr, puternica creşterea economică a Chinei a favorizat stabilitatea şi reducerea sărăciei, însă ţara se confruntă în continuare cu provocări importante “ – se subliniază în Comunicare.
În acealaşi document se precizează că cei doi parteneri au decis să îşi reevalueze Acordul comercial şi de cooperare în vederea stabilirii unui parteneriat global, care să acopere toate relaţiile dintre aceştia.
În ceea ce priveşte sprijinirea tranziţiei politice, Uniunea Europeană şi China desfăşoară un dialog politic regulat privind drepturile omului, protecţia minorităţilor şi consolidarea statului de drept. În acest domeniu, partenerii trebuie să îşi orienteze obiectivele către atingerea unor rezultate concrete, să facă o monitorizare a activităţilor lor şi să îşi coordoneze acţiunile cu dialogurile bilaterale.
Având în vedere faptul că Uniunea Europeană şi China sunt doi dintre actorii de prim-rang pe pieţele mondiale de energie, cooperarea lor se desfăşoară într-un context de creştere a cererii în domeniu.
Aceasta urmăreşte, în special schimburile de tehnici şi informaţii pentru gestionarea eficientă a resurselor şi dezvoltarea energiilor regenerabile, încurajarea investiţiilor şi deschiderea privind achiziţiile publice, promovarea punerii în aplicare a standardelor internaţionale.
Pe baza Declaraţiei comune din 2005, Uniunea Europeană acordă asistenţă Chinei în domeniile prevenirii poluării, protecţiei biodiversităţii, combaterii defrişărilor, gestionării durabile a pescuitului, a resurselor de apă şi a materiilor prime.
Aceeaşi declaraţie deschide, de asemenea, calea către o cooperare mai strânsă în materie de combatere a schimbărilor climatice.