Recomandări referitoare la jocurile de noroc pe internet
Comisia Europeană urmează să adopte miercuri o serie de recomandări referitoare la jocurile de noroc pe internet. Măsurile sunt menite să ofere o protecție sporită cetățenilor.
Articol de Mihaela Mihai, 09 Iulie 2014, 12:45
În momentul de față nu există nici o legislație europeană specifică acestui sector, iar țările membre încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă în domeniu prin revizuirea reglementărilor și practicilor naționale.
Jocurile de noroc pe internet sunt oferite, promovate și utilizate la scară largă pe continent. Uniunea Europeană reprezintă, de altfel, aproximativ 45% din această piață, la nivel mondial.
Potrivit unor date oficiale, peste 12% din totalul jocurilor de noroc din spațiul comunitar sunt jucate online, un domeniu în care venitul brut a fost de peste 10 miliarde de euro în 2012.
Audio: Recomandări referitoare la jocurile de noroc pe internet.
Sunt aproximativ 6 milioane 800 de mii de europeni amatori de pariuri sportive, poker, jocuri de cazino și loterii.
Există însă mii de pagini de internet de jocuri de noroc nereglementate, deseori din afara Uniunii, în fața cărora consumatorii sunt vulnerabili și care implică riscuri considerabile, cum ar fi fraudele și spălarea banilor.
În urma unei vastei consultări publice efectuate de Comisie începând cu 2010, Parlamentul European, statele membre și părțile interesate au solicitat elaborarea unor orientări europene clare privind protecția consumatorilor și a grupurilor vulnerabile, în special a minorilor.
Comisia urmează să anunțe astăzi trei categorii de recomandări. Un prim set își propune să asigure o mai bună informare a cetățenilor, în special a minorilor, cu privire la riscurile inerente asociate jocurilor de noroc.
În același timp, operatorilor li se va cere să respecte o serie principii comune menite să asigure o comunicare comercială responsabilă.
O doua categorie de recomandări are ca scop să ofere mai multă claritate și garanții consumatorilor că site-urile autorizate la care se conectează pentru a juca dispun de măsuri de siguranță adecvate. În baza acestor norme noi, ar urma să fie verificată vârsta celor care vor să joace și să aibă loc controale la înregistrarea pe site-urile de jocuri de noroc.
Nu în ultimul rând, prin recomandările de miercuri, Comisia Europeană își dorește să prevină prevină, pe cât posibil, riscurile asociate jocurilor de noroc, cum ar fi dependența sau practicarea excesivă a acestora.