Recomandări în programul Capitala Europeană a Culturii
Programul Capitală Europeană a Culturii se derulează încă din anul 1985. Titlul se acordă de către Parlamentul European unui oraş sau mai multora timp de un an.
17 Mai 2013, 13:22
Vineri continuă la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport.
Miniştrii de resort din statele membre au în agendă mai multe proiecte legislative şi non legislative, printre care şi fixarea unui cadru general în programul CAPITALĂ EUROPEANĂ a Culturii, perioada 2020-2033.
Evaluările făcute până acum au demonstrat, spun specialiştii europeni, că oraşele care şi-au planificat cu atenţie găzduirea evenimentului au beneficiat din plin, nu numai în plan cultural, ci şi social şi economic.
Recomandările Consiliului şi ale Comisiei Europene vizează şi lărgirea impactului pozitiv pe care organizarea îl aduce.
Concret, chiar dacă evenimentul se adresează unui oraş, el poate fi extins şi la nivelul regiunii.
Audio: Capitala Europeană a Culturii, perioada 2020-2033.
Un amendament adus de comisia pentru cultură şi educaţie din Parlamentul European la propunerea Comisiei şi a Consiliului se referă la dimensiunea europeană pe care ar trebui să o conţină programul special creat pentru anul în care un oraş este Capitală Europeană a Culturii.
Această planificare ar trebui, în context, să integreze şi programele şi politicile Uniunii în anul respectiv.
Totodată, se propune revizuirea criteriilor de selecţie, în sensul în care s-ar putea insista mai mult în viitor pe recompensarea oraşelor care au elaborate strategii pe termen lung, cuparticipare activă în proiectele culturale ale Uniunii.
Nu în ultimul rând, miniştrii culturii din statele membre vor aborda chestiunea finanţărilor.
Aceştia consideră că Executivul European ar trebui să încurajeze candidatele la titlul de Capitală Culturală Europeană să apeleze şi la alte surse de finanţare, printre care fondurile structural şi fondurile de coeziune.
Tot vineri, la Bruxelles, Consiliul va face recomandările pentru decizia finală referitoare la oraşele gazdă ale evenimentului din 2017 şi 2018, din Danemarca, Cipru, respectiv Malta.
Introducerea culturii în elaborarea strategiei de politică externă a Uniunii Europene este o altă temă care va fi discutată.
Programul Capitală Europeană a Culturii se derulează încă din anul 1985.
Titlul se acordă de către Parlamentul European unui oraş sau mai multora timp de un an.
În 2013, oraşele francez Marsilia şi slovac Kosice deţin acest titlu.
Anul viitor, capitale europene ale culturii vor fi Umea, Suedia şi capitala letonă Riga.